Hónapok után sikerült eloltani Kalifornia legnagyobb erdőtüzét

 

Fél év után sikerült teljesen eloltani Kalifornia történetének legnagyobb erdő- és bozóttüzét, amely december 4-én kezdődött Los Angelestől északnyugatra, és hivatalosan idáig tartottak az oltási munkálatok. A tűzvészben két ember vesztette életét.

A Los Padres nemzeti park helyi idő szerint pénteken jelentette be hivatalosan a Thomas névre keresztelt tűzvész végét, miután több mint két hónapon át nem keletkeztek újabb tűzgócok a térségben. A kárfelszámolás azonban még korántsem ért véget, helyre kell állítani a megsemmisült infrastruktúrát és lakóépületeket.

Még tavaly decemberben csaptak fel az első lángok Los Angelestől északnyugatra, és nagyjából egy hónapra rá sikerült megfékezni a lángok terjedését. A tűz csaknem 1140 négyzetkilométeres területen pusztított, több mint ezer lakóépület és létesítmény vált a lángok martalékává. Két ember – köztük egy tűzoltó – halálát hozzák összefüggésbe a tűzvésszel.

Ez volt Kalifornia történetének legnagyobb kiterjedésű erdő- és bozóttüze. Az eddigi legnagyobb a 2003-ban San Diego közelében pusztító erdőtűz volt, amely 15 emberéletet követelt. A Thomas kiterjedésében fél négyzetkilométerrel haladta meg azt.