Vihar pusztított az Egyesült Államokban

 

Az erős szél fákat csavart ki, épületeket és autókat rongált meg. A környező államokban csaknem hatszázezren maradtak áram nélkül az ítéletidő miatt. Az előrejelzések szerint további viharokra és tornádókra is lehet számítani a térségben – közölte az M1 Híradója.

Ablakpárkányon kopogó jégdarabok, víz alá került utak – így nézett ki testközelből az  ítéletidő a Maryland állambeli Frederickben. A városra rövid idő alatt hatalmas mennyiségű csapadék zúdolt le. Néhány óra alatt több, mint 150 miliméternyi eső esett – több, mint egy átlagos magyar tavasz idején.

A rengeteg eső elárasztotta a pincéket, a szél pedig fákat csavart ki a helyükről. A város vezetője a károkat látva arról beszélt, hogy Frederick valóságos háborús övezetté vált.

Az Egyesült Államok északkeleti részén ítéletidő pusztított kedden. New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania és Virginia államokban csaknem hatszázezren maradtak áram nélkül. A vihar a Connecticut állambeli Broofielden is komoly károkat okozott, Granbyben pedig diónyi nagyságú jégdarabok hullottak az égből.

Az ítéletidő halálos áldozatokkal is járt. Legalább négyen haltak meg a különböző helyszíneken, amikor járműveikre fa zuhant. Az egyik áldozat egy 11 éves kislány.

Sok helyen jégeső is pusztított. Granbyban dió nagyságú jég hullott, Connecticutban pedig halálos áldozata is van az ítéletidőnek. Egy férfi akkor vesztette életét, amikor az autójára zuhant egy fa. Egy másik férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy baseball-lelátó tetejét leszakította a szél, az épületdarabok pedig ráhullottak.

Az ítéletidő New York városát sem kímélte, ott is tövestül csavarta ki a szél a fákat. A vihar több épületet és autót is súlyosan megrongált és a közlekedésben is fennakadásokat okozott. A délutáni csúcsforgalomban több százan rekedtek a központi pályaudvaron, mert a vonatközlekedés szünetelt a vihar elvonulásáig. A térségbeli reptereken több járat egyaltalán nem vagy csak késve szállt fel, rengetegen pedig az utakon autójukban ragadtak.