Evakuálják az embereket Vanuatu egyik szigetéről

 

Szükségállapotot vezettek be az óceániai szigetország Ambae nevű szigetén egy vulkán fokozódó tevékenysége miatt - közölte pénteken egy új-zélandi rádióállomás.

A Radio New Zealand (RNZ) Jesse Benjamin, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a Manaro vulkán miatt az embereket egy szomszédos szigetre telepítik át. A szükségállapotot nem egy közvetlen vulkánkitörés miatt rendelték el, hanem azért, mert a vulkánból óriási mennyiségben tör fel hamu, ami tönkre teszi a mezőgazdasági terményeket, megmérgezi a vizeket, miáltal lakhatatlanná válik a sziget.

Tavaly szeptemberben hasonló készültséget rendeltek el Ambae szigetén, amikor vulkánkitörés veszélye miatt evakuáltak több mint 11 ezer embert a szomszédos szigetre. Október végén a szükségállapotot megszüntették és a lakosok visszatérhettek lakóhelyükre.

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található, 83 szigetből áll. Az államtól északnyugatra fekszik Ausztrália, délre Új-Kaledónia, keletre pedig a Fidzsi Köztársaság, mintegy 273 ezer lakosa van.