Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a franciaországi túszejtésért

 

Délelőtt 11 órakor egy marokkói férfi berontott a dél-franciaországi Trebes egyik szupermarketébe, három embert megölt, az életben maradt dolgozókat és a vásárlókat pedig túszul ejtette. A férfi korábban rendőrökre támadt, közülük az egyik tisztet meglőtte. A hatóságok több órán keresztül próbálták rávenni, hogy adja meg magát, de erre nem volt hajlandó. Végül a rendőrök megrohamozták a szupermarketet, lelőtték a fegyveres támadót, és kiszabadították a polgári túszokat kiváltó egyenruhást.


 

A hatóságoknak sikerült rekonstruálniuk merénylő útvonalát. A 26 éves marokkói származású elkövető reggel lakóhelyén, a közeli Carcassonne-ban kezdte ámokfutását. Elrabolt egy autót, miután rálőtt a sofőrre és utasára. Majd az autóból egy futóedzést végző négytagú rendőrcsapatra is rálőtt, az egyik rendőr a vállán megsebesült. Alig negyedórával később már Trebes-ben volt, ahol tüzet nyitott a szupermarketben.

Megszólalt a párizsi főügyész

Francois Molins párizsi főügyész, a terrorelhárítási ügyészség vezetője, aki péntek délután Trebes-be érkezett, megerősítette, hogy a támadó Marokkóban született. Elmondta, hogy az ügyészség egyebek mellett terrorszervezet keretében elkövetett szándékos emberölés, emberölési kísérlet, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény ügyében indít nyomozást. Tisztázásra vár, kitől és hogyan tett szert a támadó a fegyverre – mondta. Hozzátette, hogy az ügyben egy személyt előállítottak, akiről közelebbit nem közölt, csak annyit árult el, hogy az elkövetővel együtt élő nő az illető.

Francois Molins megerősítette, hogy a férfit a carcassonne-i bíróság több ízben is elítélte kisebb bűncselekmények – 2015-ben kábítószer-élvezet – miatt, 2016 és 2017 között pedig a hírszerzés figyelte, de a férfi nem mutatta a radikalizálódás előjelét.

Egy szemtanú beszámolója

Christian Gubbert elmondta, amikor belépett az üzletbe egy dörrenést hallott, látott egy férfit a földön fekve, majd egy másikat, akinek az egyik kezében egy fegyver volt, a másikban pedig egy kés. Ez a férfi azt kiáltotta, hogy Allahu Akbar.

Ezt követően szólt a feleségének és a sógornőjének, hogy azonnal keressenek menedéket. Ők elbújtak a hűtőkamrába és belülről bezárták, a szemtanú pedig a férfi felé fordult és felhívta a csendőrséget. Elmondta, mi történt és hogy néz ki az elkövető.  Ekkor a támadó észrevette őt, és elkezdett futni felé, ő viszont megfordult és kimenekült.

Amikor visszafordult, a férfit már nem látta, kiszaladt a vészkijáraton és meglátta az akkor érkező csendőröket. Ő pedig elmondta nekik, hogy a támadó hol tartózkodik és mi van nála – mondta el a szemtanú

“Mostantól soha nem leszünk biztonságban” 

Trebes egyik lakója, Amar Rabia úgy fogalmazott, meglepte őt az eset, a város eddig egy nyugodt hely volt, ahol a különböző etnikumok nyugodtan éltek egymás mellett, de mostantól már soha nem lehetnek biztonságban ez után a szerencsétlenség után.

Franciaországban marad a magas terrorkészültség 

Emmanuel Macron, francia államfő pénteken bejelentette: három embert ölt meg és tizenhatot megsebesített a dél-franciaországi túszejtő. Legalább két sebesült állapota súlyos.

Az államfő közölte, hogy Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt egy támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát. Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Egy csendőr alezredes és egy katona is megsérült 

Az Iszlám Állam terrorszervezet péntek délután magára vállalta a franciaországi terrortámadást, ami a támadó mellett három ember életébe került. Az áldozatok és a sérültek számáról a nap folyamán különböző információk láttak napvilágot, ezért Gerard Collomb francia belügyminiszter péntek délután nyilatkozatban foglalta össze a támadás fontosabb fázisait.

„A férfi ma reggel megtámadta egy gépkocsi vezetőjét, akit súlyosan megsebesített, és egy másik embernek is sebesüléseket okozott (aki belehalt sebesülésébe – a szerk). Ezután elhagyta a támadás helyszínét, és belefutott a francia rendőrökbe, egyiküket a vállán megsebesítette. Ezt követően megérkezett Trebes városába, és egy szupermarketben lelőtt és meggyilkolt két embert. A csendőrség ekkor avatkozott be, és segített, hogy a szupermarketben tartózkodó túszok elhagyhassák az üzletet. A csendőrség alezredese, aki tisztjeivel együtt már a helyszínen tartózkodott, felajánlotta, hogy átveszi a férfival maradt egyetlen túsz helyét. A terrorista ezután lövéseket adott le, a francai rendőrség elit alakulata viszont közbelépett és megölte a terroristát.”

Az akció során a csendőr alezredes és egy katona is megsebesült.

A francia rendőrség elit alakulatának tagjai a szupermarket üzletének megrohamozása és a marokkói támadó lelövése után (Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)

2016-ban járt Szíriában

Az elkövető azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevében követte el a terrorcselekményt. Az elkövető 2016-ban járt Szíriában, azt pontosan azonban nem tudni, hogy ott mire készítették fel – nyilatkozta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

A francia hírszerzés nyilvántartásában is szerepelt korábban, mint veszélyes, radikális személy, bár nem tartóztatták le, megfigyelés alatt tartották – tette hozzá. „Az illető személy radikalizációjához nem fér kétség, ezért figyelték őt, illetve rászolgálta arra, hogy veszélyes bűnözőnek nyilvánítsák” – mondta a szakértő.

A franciák „külvárosi terrorizmusnak” nevezik azt, amikor a nagyobb városok szélére sodródnak a radikális emberek, olyan helyre, ahol meglehetősen szegény körülmények között élnek, és nincs munkalehetőség. Ezek az emberek, akik már második, illetve harmadik generációs bevándorlók, már „többet szeretnének kapni”, mint a szüleik – fogalmazott Kis-Benedek József.

Napjainkban olyan időszakot élünk, amikor az Iszlám Állam még mindig igyekszik bosszút állni a terrorszervezet felszámolása miatt, amiben a franciák is részt vettek – vélekedett a szakértő.

Három embert gyilkolt meg a marokkói támadó

A 26 éves marokkói támadó összesen három ember meggyilkolásáért felelős: mielőtt megölte az üzlet két dolgozóját, a közeli Carcassonne-ban ellopott egy autót, a vezetőt megsebesítette, az utast pedig megölte– közölték francia források.

Édouard Philippe kormányfő és Francois Macron köztársasági elnök terrorcselekménynek nevezte a dél-franciaországi túszejtést. Az államfő Brüsszelben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély. Bejelentette, hogy a következő órákban visszatér Párizsba, és szoros figyelemmel követi az eseményeket. A belügyminiszter később hozzátette, hogy a tettes magányos elkövető volt, ezért a történteket nem tekintik iszlamista fenyegetésnek.

A támadó tettét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elítélte: „Franciaország újból egy gyáva és véres merénylet áldozatául esett” – közölte, majd támogatásáról biztosította a francia hatóságokat és a francia népet.

Különösen nagy aggodalomra ad okot a franciaországi Trebes városában történt túszejtés – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében. „Minden erőnkkel harcolni fogunk a terrorizmussal szemben” – fogalmazott.

Szijjártó: Semmi más nem számít, csak a magyar emberek biztonsága

„A terror újra elérte Európát, csütörtökön emlékeztünk meg a két évvel ezelőtti, több mint harminc áldozatot követelő brüsszeli robbantásos merényletről. Együtt érzünk francia barátainkkal,valamint biztosítjuk őket arról, hogy számíthatnak Magyarországra a terrorellenes küzdelemben” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar kormány tisztában van kötelezettségeivel, és mindent meg fog tenni a magyar emberek biztonsága érdekében. Az ilyen alkalmak figyelmeztetnek, hogy semmi sem számít, csak az emberek biztonsága – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter.

„Át kell gondolni a migrációs politikát”

Franciaország 14 százalékát alkotják a bevándorlók, akiknek többsége a volt francia gyarmatokról érkezett – mondta Fischl Vilmos. A szakértő szerint egyre több városban alakulnak ki no-go zónák, ahol az érkezők saját kultúrájuk szerint élhetnek. Ugyanakkor sokan csalódtak abban, hogy milyen életet biztosít nekik a befogadó ország, ezért sok esetben radikalizálódnak – tette hozzá.

A szakértő szerint alaposan át kell gondolni az európai migrációs politikát, hiszen az események azt bizonyítják, most már Nyugat-Európa biztonsága a tét. Fischl Vilmos úgy véli, a franciák abban hibáztak, hogy nem mérték fel, lehet-e egyáltalán integrálni az ilyen tömegben érkezőket.

Spöttle: Többgenerációs fiatalok követik el a merényleteket

Legyen szó bármilyen merényletről, nagyrészt többgenerációs fiatalok követik el a merényleteket – mondta az M1 Ma délután című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Lehet, hogy nem Franciaországban született az a terrorista, aki ma túszokat ejtett egy szupermarketben, hanem bevándorló volt, viszont rajta volt a francia hatóságok és a titkosszolgálat listáján, amelyen a „veszélyeztetőket” tartják nyilván, tehát azokat a radikálisokat, akik bármikor átfordulhatnak, és végre is hajthatnak egy esetleges terrorcselekményt.

Macron politikai pályafutását is befolyásolhatja a túszügy

Soós Eszter Petronella, Franciaország-szakértő szerint  annak ellenére, hogy Emmanuel Macron Brüsszelben van, és Édouard Philippe miniszterelnök irányítja az akciót, a politikai felelősség mindenképpen az államfőt terheli majd. A szakértő úgy véli, a társadalmat megosztja, hogy francia állampolgárnak nevezhetők-e a bevándorlók. Egy részük, úgy gondolja, az állampolgárság nemzeti kérdés, tehát csak a franciák az igazi francia állampolgárok. Vélhetően ez az eset is nagy vitákat generál majd e kérdésben is – tette hozzá Soós Eszter Petronella.

„A saját törvényeik szerint szeretnének élni a migránsok”

A probléma azokkal van, akik Európában elvesztették, majd pedig visszanyerték az identitásukat, tehát újra felfedezik magukban az iszlámot, és ennek következtében hajlamosak túlzásba esni – fejtette ki Maróth Miklós orientalista az M1 Ma délután című műsorában. A szakértő elmarasztalta az arab világból Európába érkezetteket, mondván, hogy a zsebükben európai útlevéllel továbbra is marokkóinak tartják magukat, nem az illető ország állampolgárának, amelynek juttatásait, szolgáltatásait és egyebeket igénybe veszik azokkal az előnyökkel, amelyek járnak nekik.

Bizonyos példák alátámasztják, hogy a második, harmadik generációs bevándorlók, nem rendelkeznek különös ismerettel az iszlámról. „Amikor a saríát követelik, akkor nem azt követelik, hogy a saría szerint lehessen élni, hanem azt, hogy a saját kultúrájuk, a saját viszonyaik lennének a dominánsak Európában” – mondta Maróth Miklós.

Legkevesebb két ember életét vesztette, amikor a délelőtt folyamán egy fegyveres túszokat ejtett egy szupermarketben. Az üzlet körül a rendőrségi akció továbbra is folyamatban van, de a környéket teljesen lezárta a rendőrség (MTI/EPA/Amenvals Nathalie)

MTI/EPA/Amenvals Nathalie

A terrorista ki fogja provokálni, hogy lelőjék

Elmebetegnek nevezhetők az ilyen elkövetők – mondta Végh József az M1-nek. Meglátása szerint az ilyen típusú terroristáknak nem az élet, hanem a halál minősége a fontos. A kriminálpszichológus, egykori túsztárgyaló szerint nincs sok esély arra, hogy a túszejtő tárgyal a hatóságokkal.

Végh József úgy véli, erre csak akkor van esély, ha az illetékesek kihasználják az elkövető halálhoz való hozzáállását. Számukra ugyanis nem az élet, hanem a halál minősége a fontos – tette hozzá. Szerinte csak erről lehet vele tárgyalni, hogy milyen halált kíván, milyen halál a megfelelő számára. Meglátása szerint a terrorista ki fogja provokálni, hogy a rendőrség lelője.

Horváth: Jelenleg a „második hullám” megakadályozásán munkálkodnak

„Aki időt nyer, az életet nyer” – a szó valódi és átvitt értelmében is – mondta Horváth József volt titkosszolgálati vezető a túszejtés alakulásáról. Meglátása szerint először tisztázni kell, hogy vannak-e még élő túszok az épületben, másrészt pedig le kell zárni a támadás környékét, hogy egy másodlagos támadás esetén sem legyen több áldozat.

Gyarmati: A terroristák nem adják fel, amíg el nem érik a céljaikat

A dzsihadistáknak mindig ugyanaz a céljuk: hogy minél nagyobb visszhangot keltsenek, és minél jobban félelemben tartsák a környéken és az országban élőket. Ez az elképzelésük nem valósult meg Franciaországban, ezért még több ilyen támadásra számíthatunk – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradójában. Meglátása szerint újból előtérbe kerültek az olyan primitív módszerek, mint az autós gázolások és a késelések, amelyeket nehezebb megakadályoznia a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak.

A támadó egy harcedzett, radikalizálódott marokkói

A támadó egy 26 éves, marokkói származású harcedzett férfi, aki aktív tagja az online szalafista hálózatnak. 2016-ban bebörtönözték, a francia hírszerzés gyanúja szerint Szíriában is járt - írja a Le Parisien egy nyomozás közeli forrásra hivatkozva.

Venczel Katalin, az M1 párizsi tudósítója elmondta, a marokkói származású támadó Salah Abdeslamnak, a 2015-ös párizsi terrortámadások irányítójának kiszabadítását követelte, és azt mondta magáról, hogy ő az Iszlám Állam katonája.

Minden jel arra utal, hogy a dél-franciaországi incidens terrorista merénylet volt – mondta Édouard Philippe francia miniszterelnök pénteken. Hozzátette: a francia terrorellenes ügyészség már átvette az irányítást a nyomozás fölött.

A Le Parisien legfrissebb jelentése szerint a két áldozat mellett összesen tizenhatan sérültek meg, de a csendőrség felhívta fel a figyelmet, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Más források szerint az üzlet hentese és egy vásárló halt meg. A boltban mintegy húszan tartózkodtak a túszejtés pillanatában.  Eric Ménassi, Trebes polgármestere szerint az épületben már csak a túszejtő és egy csendőr található.

„Allahu akbar” – kiáltással támadott

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. A Reuters szerint nyolc embert tartott fogva a fegyveres. Az egyik szemtanú arról számolt be a Europe 1 rádiónak, hogy a támadó azt kiabálta: „Allahu akbar!”

Az M1 úgy tudja, a férfinál a lőfegyveren kívül gránátok és kések is voltak.

Trebes, 2018. március 23. Rendőrségi helikopter a Super U szupermarket épülete felett a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trebes településen, ahol legkevesebb két ember életét vesztette, amikor 2018. március 23-án egy fegyveres túszokat ejtett az üzletben. A túszejtő állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követeli. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Rendőrségi helikopter a Super U szupermarket épülete felett a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trebes településen (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Az M1 tudósítója úgy tudja, már nincsenek túszok, de rendőrök vannak még bent jelenleg a túszejtővel. A hatóságok tudják, ki ez az ember, de korábban nem szerepelt rendőrségi nyilvántartásban.