Izrael rakétákkal lőtt Damaszkusz környékén egy kutatóintézetet

 

Izrael rakétákkal lőtt egy kutatóintézetet a szíriai főváros, Damaszkusz környékén – közölték szerdán a helyi kormányhoz közelálló források.

A beszámolók szerint a rakétákat a fővárostól északra fekvő, Dzsamraja településen lévő intézet ellen vetették be, amelyet már korábban is értek támadások.

A Szúrija al-Án helyi hírportál arról írt, hogy a szíriai légvédelemnek még azelőtt sikerült megsemmisíteni néhány rakétát, hogy elérték volna célpontjukat. Hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy a légicsapásban megsemmisültek-e a célpontok, de helybéli lakosok arról számoltak be, hogy hatalmas robbanásokra ébredtek. Egyes hírek szerint a kutatóintézet környékén a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyverraktárai vannak.

Izraeli harci gépek általában a libanoni légtérből indítják rakétáikat a damaszkuszi célpontok ellen. Tavaly novemberben az izraeli légierő ugyanonnan a közép-szíriai Homsz tartományban lévő célpontokra mért légicsapást.

Izrael korábban bejelentette, nem tűri el, hogy Irán szíriai területen katonai bázisokat létesítsen, vagy korszerű fegyvereket szállítson a Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalomnak, amely támogatást nyújt a damaszkuszi vezetésnek a felkelők elleni harcban.

A honlap értesülése szerint Damaszkuszban az izraeli „agresszív lépést azoknak a terrorista csoportoknak nyújtott segítségként értékelik, amelyek ellen a szíriai hadsereg harcol”.