Több országban is hatalmas problémát okozott Friederike

 

Sűrű havazással és helyenként óránként csaknem 120 kilométeres széllel érkezett a Friederike vihar Lengyelországba. Az utakon óriási fennakadásokat okozott. A tömegközlekedés sok helyen megbénult.

Az ítéletidő miatt villanyvezetékek szakadtak le, több mint félszáz épület súlyosan megrongálódott, és 55 ezer háztartás maradt áram nélkül. Repülőjáratokat kellett törölni, és a vonatok sem közlekednek sok helyen.

„Több száz leszakadt ág, és kidőlt fa nehezíti a közlekedést. A fák az utakra és a vasúti sínekre dőltek. Az elmúlt 24 órában 3800 tűzoltó dolgozott a romok eltakarításán.” – mondta a gorzow-i tűzoltók szóvivője.

Az ország déli részén ez volt az eddigi legerősebb szélvihar.

Halálos áldozatokat is követelt a vihar

Hollandiában is óriási gondokat okozott a Friederike. A vihar elvonultával látszik csak a pusztítás mértéke. Kidőlt fák, letépett háztetők, a biztosítótársaságok eddigi becslései szerint csak az épületekben és az autókban okozott kár eléri a 90 millió eurót.


Viharos szél Hollandiában

Hogy az embereket könnyedén elsodorta a szél nem meglepő, viszont a vihar több tonnás kamionokat borított fel, és konténereket röppentett a magasba. Az amszterdami repülőtéren is sok volt a gond. Egy amatőr fotós sorra lefilmezte a leszálló, vagy csak arra készülő repülőgépeket. Több gép inkább tett még egy kört a levegőben, de a szűnni nem akaró szél az újabb landolási próbálkozásnál sem könnyítette meg a pilóták dolgát. A repülőtér ezután az összes csütörtöki járatát törölte, csaknem 300-at. A forgalom pénteken sem állt vissza teljesen.

Több légi járatot törölni kellett

A németországi Düsseldorfban is ugyanilyen problémákkal küzdöttek a repülőtéren. Egymás után startoltak át főleg a kisebb méretű repülőgépek. Egy Boeing pedig, miután a pilóta másodszor sem tudta biztonságban letenni a gépet, úgy döntött, hogy egy másik reptéren landol.

Az erős szél miatt a tűzoltók és katasztrófavédelem emberei is csak ma hajnalban tudták megkezdeni a mentést és az eltakarítást. Ez még néhány napig eltart, hiszen rengeteg kidőlt fát kell eltakarítani, elszakadt villanyvezetéket megjavítani.

Pénteken a távolsági vasúti közlekedés is részben visszaállt, miután csütörtökön az összes járatot törölték.

Egyébként Németországban követelt legtöbb áldozatot a Friederike. Nyolcan haltak meg a 2007 óta legerősebb viharban. Volt, ahol a szél óránkénti sebessége elérte a 200 kilométert. A Friederike az éjszaka tovább vonult kelet felé, de már fokozatosan veszített az erejéből.