Tovább nőtt a kaliforniai sárlavina halálos áldozatainak száma

 

Tizenhétre emelkedett a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket követő földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Tizenhárom ember eltűnt, több mint száz ház összedőlt. A keddi esőzéseket követő földcsuszamlások elől több ezren kényszerültek elmenekülni, és több embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A katasztrófát az okozta, hogy egy hónappal ezelőtt hatalmas tűzvész pusztított, ami felperzselte a talajt védő növényzetet, ezért a heves esőzések könnyedén indíthattak el sárlavinákat – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyre többen térnek vissza otthonaikba azok közül, akik két napja kénytelenek voltak elhagyni lakóhelyüket a Kalifornia állambeli Santa Barbara megyében, azonban szörnyű látvány fogadja őket: teljesen letarolt és elpusztított kertek, megrongálódott házak. A padlót és a bútorokat sár borítja, a házak falain is az látszik, milyen magasra ért a lezúduló áradat. A talaj pedig a legtöbb helyen még mindig iszapos.

A lakók szerint egyáltalán nem volt idejük felkészülni az érkező csapásra. Vannak, akik arról számolnak be, hogy a vihar miatt több helyen keletkezett tűz is, ami tovább fokozta a káoszt.

Az áldozatok száma még mindig emelkedhet, mivel sokakat még mindig keresnek a hatóságok. A legtöbben azt mondták, csak az a fontos, hogy ne veszítsék el hozzátartozóikat, barátaikat.

Óriási károkat hagyott maga után a keddi földcsuszamlás. Az áradat hatalmas sziklákat sodort a házakra, autókat ragadott el és sodorta egészen az óceán partjáig. A legforgalmasabb tengerparti országút csaknem ötven kilométeres szakaszát lepte el a sár, ez várhatóan még napokig járhatatlan is marad.