Felgyújtottak egy kóser piacot Párizsban

 

Vizsgálják, hogy ki és miért okozta a tüzet, de a hírügynökségek megjegyezték, hogy a gyújtogatás éppen a 2015 januári, zsidó üzlet elleni iszlamista támadás harmadik évfordulóján volt. Nyugat-Európában egyre nagyobb gondot okoz a bevándorlók által "importált" antiszemitizmus, az utóbbi hetekben Németországban és Svédországban is voltak zsidó ellenes tüntetések és támadások – a témával az M1 Híradója foglalkozott.

Sátortábor övezi a Szajna partját Párizsban – több száz migráns él itt illegálisan, a városban összesen pedig több tízezren. Bár tavaly nyáron bevándorlók ezreit telepítették a hatóságok befogadóközpontokba, most újra megteltek a francia főváros utcái. Sokan a kitelepítettek közül tértek vissza, de még ennél is többen vannak akik újonnan érkeztek.

Amióta nyilvánosságra hozták az adatokat, Franciaország-szerte egyre többen arról beszélnek, valóságos invázió zajlik az országban. A “Franciaország a menedék földje” nevű civil szervezet főigazgatója szerint azonban erről szó sincs. Szerinte ez azért nem invázió, mert sok menedékkérő családtagjaival együtt érkezik.

Ez alatt rendőrök tucatjai helyszíneltek egy kóser piacnál Párizs egyik elővárosában. Több üzlet is kiégett egy előző éjjel pusztító tűzben. A rendőrök megállapították: szándékos, és valósíznűleg antiszemita indíttatású gyújtogatás okozta. Néhány nappal korábban ugyanis zsidó- és izrael ellenes falfeliratok lepték el a kóser üzletek falait.

A támadás szinte napra pontosan három évvel azután történt, hogy egy szélsőséges iszlamista túszokat ejtett, majd négy embert megölt egy párizsi kóser üzletben. A terrorista annak a két dzsihádistának volt a társa, akik két nappal korábban a Charlie Hebdo élclap szerkesztőségébe berontva tizenkét emberrel végeztek a friancia fővárosban.

További részletekért tekintse meg az M1 csatorna 19 óra 30 perckor kezdődő Híradóját.