Pusztít a tűz Kaliforniában

 

Már halálos áldozata is van Kaliforniában a tomboló erdőtűznek. Egy motoros akkor vesztette életét, amikor a tűz elől menekült járművével. Több ezer ember evakuálását rendelték el Ventura megyében, ahol már száz fölött van a kiégett épületek, lakóházak száma. Fennakadás van az áramellátásban is, negyed millió ember otthonában nincs villany.

A lángok kedd este már Santa Paula felé közelítenek. A harminc ezres településen elrendelték az összes lakos azonnali kitelepítését.

A helyi seriff a tűzoltókkal együtt házról házra jár. Dörömbölnek a kapukon, ajtókon, hogy mindenkit figyelmeztessenek: pusztító erővel érkeznek a lángok és egyelőre semmi nem tudja útjukat állni. Sokakat telefonon hívtak fel illetve SMS-ben figyelmeztettek a közeledő veszélyre.

A tüzet a rendkívül erős szél és a száraz növényzet is táplálja. Egyes helyeken az emberek tehetetlenül nézik, ahogy a távolban sövények, lakóépületek válnak pillanatok alatt a lángok martalékává.


Erdőtűz Kaliforniában

Mark Lorenzen, Ventura megye tűzoltó parancsnoka elmondta, ötszáz tűzoltót vezényeltünk a térségbe. A tűz hihetetlen gyorsasággal terjed Ventura város felé. Néhány lépéssel a tűz előtt kell járnunk, az evakuálást be kell fejezni minél előbb, hogy a tűzoltók csak az oltással foglalkozhassanak – mondja a parancsnok, hozzátéve egy tűzoltó súlyosan megsérült az oltásban.

Santa Paula és Ventura valamivel több mint 100 kilométerre fekszik Los Angelestől. A lángok hétfőn Santa Paulában egy kollégium közelében csaptak fel. Az ott tartózkodó 350 diákot és tanáraikat sikerült evakuálni. A tűz rendkívül rövid idő alatt 12 ezer hektárnyi terület égetett fel. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, ám a tűzoltóparancsnok azt mondta, a csatát a lángok nyerték.

Már több mint 150 épület teljesen megsemmisült és a térségben negyed millióan vannak elektromos áram nélkül.

Kaliforniában legutóbb októberben pusztított erdőtűz, akkor az állam északi részén szőlőültetvények égtek le. 40 ember vesztette életét a pusztító tűzben és 10 ezer épület semmisült meg.