Nagy hangsúlyt fektetett az egyenlőségre Ursula von der Leyen az Európai Bizottság összeállításánál

 

Nyolc alelnöke és 18 biztosa lehet a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságnak (EB). Ursula von der Leyen az EB elnöke kedden mutatta be a testület tervezett összetételét.

Az MTVA tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, hogy Ursula von der Leyen a következő szavakkal mutatta be a leendő bizottság tagjait: „erősek és tehetségesek, férfiak és nők, tapasztaltak és fiatalok, Keletről, Nyugatról, Délről és Északról és a csapat minden tekintetben kiegyensúlyozott.”

Von der Leyen korábban kijelentette, hogy a nemek közötti egyenlőség kiemelten hangsúlyos a Bizottság összeállításánál, így a következő testületnek 13 női és 14 férfi tagja lesz. A tárcák elosztásánál a földrajzi egyensúly sem volt mellékes. Az elnök ezt azért tartotta fontosnak, mert nyáron az uniós csúcstisztségek közül Közép-Kelet Európának egy sem jutott.

„Az Európai Tanács 5 személyi döntést hozott úgy, hogy közben a közép-kelet európai régió érdekeit nem vette figyelembe, ezért volt nagyon fontos számomra, hogy megtaláljam az egyensúlyt, és az alelnöki helyeknél Európa minden térsége képviseltetve legyen. Így 3 közép-európai, a cseh, a szlovák és a horvát jelölt is megkapja az alelnöki pozíciót” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo