Nem lesz könnyű egyetértésre jutni az EU jövőjét illetően

 

Nem lesz könnyű egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy miként képzelik el az egyes európai pártcsaládok az Európai Unió jövőjét. Az egyik oldal szerint föderális államszövetségre, az európai egyesült államokra lenne szükség, míg a másik oldal szuverenista jövőben gondolkodik.

A II. világháború véres borzalmai után mindenki a békére vágyott, az európai vezető politikusok keresték a lehetőségét, hogyan lehetne az európai egységes békét megteremteni – emlékezett vissza Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Elmondta, többen egy európai együttműködésben látták a megoldást, amely egy föderatív koncepció volt, de már az Európai Unió megalakulása előtt is voltak olyanok, akik ezt elfogadták, de úgy vélték, a nemzetállamok szuverenitása ezzel nem szűnik meg. Ennek nyomán jött létre 1951-ben az Európai Szén- és Acélközösség. Ez volt az első lépés az európai országok gazdasági és politikai egyesítése és a tartós béke megteremtése felé – idézte fel.

Úgy véli, a korábbi két irány ma sem szűnt meg, ez különösen az elmúlt években, főként a 2015-ös migrációs válság idején rajzolódott ki. Sokan továbbra is az európai egyesült államok létrehozását szorgalmazzák, és el akarják törölni a szuverenisták gondolatait. Fricz Tamás szerint a föderalistáknak kapóra jön, hogy az európai népességet összekeverjék, és feloldják a nemzeti identitásokat.

Szerinte ugyanakkor az európai központi szerveknek nincs meg a legitimitása és a szuverenitása ahhoz, hogy ez a föderalizmus megvalósuljon.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo