Milyen szerepe lehet a Brexit pártnak az új EP-ben?

 

Nagy-Britanniának elvben már kívülről kellene figyelnie az európai parlamenti választások eredményeit, ehelyett aktív alakítója lett az erőviszonyok kialakulásának. A Brexit elhúzódása miatt az erősen kilépés párti Brexit párt okozott felfordulást a brit belpolitikában.

Nigel Farage, a párt vezetője pontosan annyi képviselőt delegálhat az Európai Parlamentbe, mint amennyit a németországi CDU/CSU. Az egyelőre kérdés, hogy a 29 brit EP-képviselő meddig foglalhatja el helyét a parlamentben, de annyi biztos, hogy jelentősen összefügg majd a brit kilépés végleges dátumával. Kérdés az is, hogy a brit képviselőknek milyen szerepük lesz az újjáalakuló testületben.

A párt szerepét az is meghatározhatja, hogy megtartják-e önállóságukat a többi euroszkeptikus párttól, vagy összefognak velük – fogalmazott Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Elmondta, ha az előbbit választják, akkor valószínűleg nem sok hatalom jut Nigel Farage pártjának, ha azonban az utóbbit választják, akár a negyedik legnagyobb frakció is lehet az övék az új EP-ben. 

A britek EU-tagsága várhatóan október végén szűnik meg, de közel sem biztos, hogy addigra valóban lezajlanak a Brexit-tárgyalások. Így továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo