Pozitívan értékelhető mind az EU-, mind a NATO-tagság

 

Múlt héten kerekasztal-beszélgetést rendeztek a NATO megalakulásának évfordulója alkalmából. Időközben pedig napvilágot látott az Eurobarométer kutatása, mely szerint a legtöbb uniós állampolgár előnyösnek tartja az EU-tagságot. Összefoglaló az Európai idő című műsorból.

Az elmúlt héten nemzetközi kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, a NATO megalakulásának hetvenedik évfordulója kapcsán.

A NATO a hidegháború alatt rendkívül sikeres védelmi szövetség volt, képes volt arra, hogy egy hiteles elrettentést biztosítson az európai és az amerikai erők összefogásával. Hosszú távú sikerességét bizonyítja, hogy 1990 után, amikor megszűnt a kétoldalú szembenállás, akkor a NATO képes volt arra, hogy adaptálódjon az új helyzetben – magyarázta a közrádióban Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Mint mondta, egy ideig vita folyt arról, hogy milyen jellegűvé kell átalakítani a szövetséget az új helyzetben, de a vita eredménye az lett, hogy szükség van a NATO kollektív védelmére a jövőben is, ugyanakkor új feladatokat is el kell látnia.

Sztáray szerint a NATO megtalálta eredeti kollektív védelmi szerepein túl a továbbiakat is, ezzel pedig az elmúlt harminc évben képes volt a szervezet arra, hogy a stabilitást és biztonságot kisugározza környezetébe – fogalmazott Sztáray Péter.

Magas az EU támogatottsága

Csúcson az Európai Unió támogatottsága a tagállamok összességében – olvasható az Eurobarométer legfrissebb jelentésében. Az unió 27 tagállamának lakossága 68 százalékban úgy véli, hazájának előnye származott a tagságból. Nagy-Britanniát ebben a felmérésben külön tárgyalták.

A magyar megkérdezettek 78 százaléka válaszolt így, ugyanakkor a válaszadók mintegy fele szerint a dolgok rossz irányba mennek. A franciák és a görögök kétharmadnyian látják így a jövőt.

A migrációt összességében a harmadik legnagyobb kihívásnak tartják az unió lakosai, viszont a máltaiak, az olaszok, a magyarok és a csehek szemében ez ma a legfontosabb európai probléma.

A Századvég Alapítvány negyedik éve készíti el az Európai Unió 28 országára kiterjedő Project28 felmérést. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, az alapítvány legfrissebb kutatásában a legfontosabb megállapítás az, hogy a kritikákkal szemben az igazán európai elköteleződésű országokban még van olyan nemzetállami tenni akarás, amely az európai közösség megerősítésére és megújítására irányul.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo