Befolyásolja-e az EP-választást a Fidesz és a Néppárt közötti vita?

 

Hivatalosan is megkezdődött az európai parlamenti (EP-) választási kampány időszaka. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon indul és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart.

A Fidesz és az Európai Néppárt között kialakult vitának elkerülhetetlen hatása lesz a politikai elitre és a társadalmakra – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Feltételezése szerint a német nyelvű országokban lesz ennek nagyobb hatása, hiszen főleg a baloldali sajtó érdeke napirenden tartani a Fidesz lejáratásával kapcsolatos híreket.

Hozzátette, a kialakult helyzet érintheti a jobboldali pártok támogatottságát is, ami azt jelenti, hogy az európai választópolgárok körülbelül 5–15 százaléka vagy nem megy el szavazni, vagy átáll egy másik jobboldali párt mellé.

Úgy véli, a május 26-ai szavazás után a Fidesz akár az Európai Néppárt tagja is maradhat, ha a Néppárt módosít álláspontján, és a Fideszhez közelebb álló politikát vesz fel. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Néppárton belül hivatalos platformok alakulnak. Az egyik egy bevándorlásellenes, jobboldali, a másik pedig egy liberális platform lenne, amelyek „békében élnek” majd egymással a pártcsaládon belül – fogalmazott.

Harmadik lehetőségként egy teljesen új képviselőcsoport létrejöttét vázolta fel. Megjegyezte, ez azonban pillanatnyilag teljesen megjósolhatatlan, hiszen ezt a választások kimenetele döntheti el.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb országban nem Néppárti győzelem várható – fűzte hozzá. Portugáliában várhatóan a szocialisták nyernek, Spanyolországban, bár a Néppárt támogatottsága erősödött, még mindig a baloldal áll nyerésre. Franciaországban megjósolhatatlan a helyzet, Németországban és Ausztriában a Néppárt lehet a győztes – sorolt néhány országot a szakértő.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo