A britek kezében van az irányítás a hosszabbítás ideje alatt

 

Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők csúcstalálkozóján Brüsszelben. A nem kis vitát követő egyezség része, hogy júniusban áttekintik a távozás folyamatát, akkor esetleg módosulhat a határidő. Közben hivatalosan is megkezdődött az európai parlamenti választási kampány időszaka.

Változatlanul hiszek abban, hogy a lehető leghamarabb el kell hagynunk az Európai Uniót – ezekkel a szavakkal kezdte meg a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatót Theresa May brit kormányfő. Kiemelte, lényeges, hogy az unió belement abba, hogy a most elfogadott hosszabbítási időszak megszűnik a kilépési megállapodás ratifikálásával – derült ki a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorából.

Amennyiben a megállapodást május első három hétben elfogadják Londonban, a szigetország lakóinak már nem kell részt venni az EP-választáson. A tagság megszűnésének időpontja pedig június 1-je lesz. A hosszabbítás ideje alatt – ahogyan azt az Európai Tanács is világossá tette – az Egyesült Királyság teljes jogú tagja marad az EU-nak.

Az Európai Tanács azt is kiemelte, hogy a hosszabbítás ideje alatt az események irányítása a britek kezében van: ratifikálhatják a meglévő megállapodást, de újragondolhatják a teljes Brexit-stratégiát is. Utóbbi esetében csak a politikai nyilatkozaton lehet változtatni, a kilépési megállapodás szövegén már nem.

Befolyásolja-e az EP-választást a Fidesz és a néppárt közötti vita?

A Fidesz és az Európai Néppárt között kialakult vitának elkerülhetetlen hatása lesz a politikai elitre és a társadalmakra – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Feltételezése szerint a német nyelvű országokban lesz ennek nagyobb hatása, hiszen főleg a baloldali sajtó érdeke napirenden tartani a Fidesz lejáratásával kapcsolatos híreket.

Úgy véli, a május 26-ai szavazás után a Fidesz akár az Európai Néppárt tagja is maradhat, ha a néppárt módosít álláspontján, és a Fideszhez közelebb álló politikát vesz fel. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a néppárton belül hivatalos platformok alakulnak. Az egyik egy bevándorlásellenes, jobboldali, a másik pedig egy liberális platform lenne, amelyek „békében élnek” majd egymással a pártcsaládon belül – fogalmazott.

Harmadik lehetőségként egy teljesen új képviselőcsoport létrejöttét vázolta fel. Megjegyezte, ez azonban pillanatnyilag teljesen megjósolhatatlan, hiszen ezt a választások kimenetele döntheti el.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo