Rugalmas hosszabbítást kapott az Egyesült Királyság az EU-tól

 

Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők csúcstalálkozóján Brüsszelben. A nem kis vitát követő egyezség része, hogy júniusban áttekintik a távozás folyamatát, akkor esetleg módosulhat a határidő. Amennyiben mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő megállapodást, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnhet a brit tagság.

„Változatlanul hiszek abban, hogy a lehető leghamarabb el kell hagynunk az Európai Uniót” – ezekkel a szavakkal kezdte meg a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatót Theresa May brit kormányfő. Kiemelte, lényeges, hogy az unió belement abba, hogy a most elfogadott hosszabbítási időszak megszűnik a kilépési megállapodás ratifikálásával – derült ki a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorából.

Amennyiben a megállapodást május első három hétben elfogadják Londonban, a szigetország lakóinak már nem kell részt venni az EP-választáson. A tagság megszűnésének időpontja pedig június 1-je lesz. A hosszabbítás ideje alatt – ahogyan azt az Európai Tanács is világossá tette – az Egyesült Királyság teljes jogú tagja marad az EU-nak.

Az Európai Tanács azt is kiemelte, hogy a hosszabbítás ideje alatt az események irányítása a britek kezében van: ratifikálhatják a meglévő megállapodást, de újragondolhatják a teljes Brexit stratégiát is. Utóbbi esetében csak a politikai nyilatkozaton lehet változtatni, a kilépési megállapodás szövegén már nem.

A hosszabbítási időszak végéig az Egyesült Királyságnak meglesz a lehetősége arra is, hogy visszavonja az 50. cikkely alapú kérését, és teljes egészében töröljék a Brexitet. Az Európai Tanács a lehetőségek ismertetése után arra hívta fel az Egyesült Királyság figyelmét, hogy már ne vesztegessenek el több időt.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo