Egyre átláthatatlanabb a brit kilépés körüli helyzet

 

Az Egyesült Királyság Európai Uniós kiválása körüli helyzet tovább bonyolódott. Újabb parlamenti szavazások sora történt a héten, gyakorlatilag egyre átláthatatlanabb a helyzet. Az biztos, hogy Theresa May a héten az Ellenzéki Munkáspárt vezetőjével is tárgyalóasztalhoz ült. A kérdés arról szól, milyen hosszúságú halasztást kérjenek a kilépés idejét illetően.

A brit uniós tagság megszűnésének legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében pénteken Theresa May, brit miniszterelnök, nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét is – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) ellenző tüntetők a londoni parlamentnél 2019. április 1-jén. A nap folyamán folytatódik a Brexittel kapcsolatos vita a brit parlament alsóházában. MTI/EPA/Neil Hall

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) ellenző tüntetők a londoni parlamentnél (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Amennyiben előbb meg tudnak állapodni a kilépés feltételrendszeréről, akkor előbb is véget érhet a jelenlegi időszak. Egedi Gergely szerint van esély arra, hogy a brit képviselők megállapodjanak majd, és ezzel végre egyenesbe kerülhet a Brexit folyamata. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára ugyanakkor emlékeztetett: May eddig a Konzervatív Párt képviselőinek szavazataira próbált építeni, azonban a héten már a Munkáspárt felé fordult.

Egedi szerint May jelenleg abban gondolkodik, hogyha nem megy a Konzervatív Párt segítségével a Brexit végrehajtása, akkor majd a Munkáspárt segítségével próbálja véghezvinni az elképzeléseit. Ugyanakkor elmondta azt is, a brit miniszterelnöknek számolnia kell azzal, hogy a Konzervatív Pártnak azon szárnya, amit Brexit-pártiak alkotnak, azok továbbra is „akadályokat” jelenthet a szavazások során.

Sokak szemében az Európai Uniós tagság megléte vagy meg nem léte létkérdés, ez okozhatja azt, hogy merevek a frontvonalak, hiszen ez a kérdés gyakorlatilag a második világháború óta megosztja a brit politikai életet – magyarázta Egedi Gergely.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo