Bas Eickhout: A politikai mozgások átformálják a jelen Európáját

 

Egyre közeledik az európai parlamenti választás, pénteken, Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök tartott kampánynyitót. A következő hetekben Európa –szerte is egyre hangosabbá válik a politika. Ezen a héten az Euranet európai rádiós hálózat szervezésében is vitát tartottak, elsőként az Európai Zöldek csúcsjelöltje, Bas Eickhout volt a vendég.

A politikus a környezet és klímavédelmi elképzelései mellett a zöldek helyéről is beszélt az európai politikai térképen. Mint mondta, ami igazán jó hír a közelgő választásokat tekintve az az, hogy valószínűleg első alkalommal a két nagy pártcsaládnak – a kereszténydemokratáknak és a szociáldemokratáknak – együtt sem lesz meg a többsége. Pedig az Európai Parlament fennállása óta ez mindig így volt, vagyis a politikai mozgások átformálják a jelen Európáját – fogalmazott Eickhout.

Amennyiben egy igazán megváltozott Európát akarunk látni, akkor el kell térni a két nagy politikai csoport útjától, és ez várhatóan meg is fog történni – magyarázta a csúcsjelölt. Véleménye szerint ez természetesen nagyobb hatalmat ad majd a kisebb pártok kezébe, például az Európai Zöldeknek, hogy befolyást gyakorolhassanak az európai politikai programokra.

A zöldpárti politikusnak a magyar közmédia nevében feltették a kérdést, hogy vajon ha a választásokon a zöldeken múlna a többség, ki mellé állnának? Manfred Weber, az Európai Néppárt, vagy Frans Timmermans, a szocialisták jelölje mellé? Bas Eickhout erre reagálva úgy fogalmazott: nehéz lesz a zöldek számára Manfred Webert támogatni, ugyanakkor ezt nem gondolják lehetetlen elképzelésnek.

Hozzátette: mindkét jelöltnek meg kell mutatnia, hol is állnak igazán az európai politikában, egyik jelölttel kapcsolatban sem lát még világosan az Európai Zöldek Pártja.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo