Aláírásgyűjtés indult a magyar gazdákért

 

Március elején indította el közös aláírásgyűjtését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Petíció a magyar gazdákért címmel. Az aláírásgyűjtés célja, hogy az európai uniós agrárforrások ne csökkenjenek, vagy legalábbis szinten maradjanak a következő uniós ciklusban.

A májusban megjelent uniós tervezet szerint a 2021–2027 közötti ciklusban a közös agrárpolitika költségvetésének rovására, az agrártámogatások csökkentése mellett az elvont forrásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját segítené elő az Európai Unió. Ha ez megvalósul, jelentős forrásoktól eshetnek el a magyar gazdák.

A petíció az uniós tervezet ellen indult, a szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a közös agrárpolitika forrásait ne csoportosítsák át a migráció kezelésére. A legfrissebb adatok szerint eddig 135 ezer aláírás gyűlt össze – tájékoztatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt időszakban az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat volt az Európai Unión belül. Ezek a tervek azonban veszélyeztetik a magyar gazdák jövedelmét és versenyképességét, valamint a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését.

A támogatások tervezett átcsoportosítása ellenkezik nem csak a gazdák, hanem az egész ország érdekeivel. Ezért kiemelten fontos, hogy az eddig elért eredményeket megtartsa az ágazat. Ennek egyik fontos eleme, hogy az agrártámogatásokat megfelelő időben és mértékben kapják meg a magyar gazdák. Továbbá az agrártámogatások csökkenése áremelkedést idézne elő, mivel a bevételeket mindenképp pótolni kell valamilyen módon – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a petíció aláírására biztatott mindenkit, amelyet ide kattintva tudnak online kitölteni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo