Több szavazás is vár még a brit parlamentre kilépés előtt

 

Az eredeti tervek szerint március 29-én lépett volna ki a szigetország az Európai Unióból, legutóbb azonban az uniós csúcson elfogadták a kilépési határidő meghosszabbítását. Így most ismét a brit parlament alsóházánál van a labda.

A brit uniós tagság megszűnésének eredeti dátumáig pár nap van már csak, de most úgy tűnik, legalább két hónapig nem távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból. Theresa May miniszterelnök a kilépési megállapodás kudarcos elfogadtatása után végül hivatalos levélben kérte azt, amire sokan hónapok óta számítottak. Vagyis, hogy halasszák el a kilépési időszak végét.

Az uniós csúcstalálkozón a korábban vonakodó állami vezetők is rábólintottak a halasztásra. A labda így visszakerült a brit parlament alsóházához – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az újabb Brexit-népszavazásra buzdító, People's Vote - A nép voksa - nevű kampánycsoport egyik, uniós színekre festett arcú aktivistája a London belvárosában tartott tüntetésen 2019. március 23-án. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Az EU csúcsértekezletén olyan megállapodásra jutottak, miszerint ha a brit parlament jövő héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig – az európai parlamenti választások előtti napig – halasztható. Az újbóli elutasítás esetén viszont a brit kormánynak április 12-éig ismertetnie kell a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon – magyarázta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a közrádióban.

Mint mondta, a brit miniszterelnök finoman szólva is kellemetlen helyzetben volt, amikor a csúcsértekezletre utazott, hiszen ő szerette volna, hogy a parlament június 30-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot. Ez azonban – az Európai Unió álláspontja szerint – nem lehetséges, hiszen május végén európai parlamenti választásokat tartanak, így május 22. az utolsó előtti időpont a britek számára.

Az egyetemi docens elmondta azt is, a további tárgyalásokhoz a brit miniszterelnöknek törvényt is kellene módosítania, hiszen a szigetországban törvény mondja ki, hogy március 29-én távozniuk kell az EU-ból. Hozzátette: több szavazás is várható így a brit parlamentben.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo