Tagságokról szólt az elmúlt hét az európai politikában

 

A Fidesz tagsága az Európai Néppárt ülésén volt téma, a brit uniós tagság megszűnésének feltételei pedig az állam- és kormányfők találkozóján. Mindkét ügyben kompromisszum született, tehát igazán aktív politikai hetet zárt az Európai Unió. Összefoglaló az Európai idő című műsorból.

A Fidesz tagságáról döntöttek az Európai Néppárt (EPP) ülésén múlt héten. A brüsszeli ülésen több órán át vitáztak, végül a Fidesz egyoldalúan felfüggesztette jogainak gyakorlását. Annak ellenére, hogy nagyok voltak az ellentétek, mintha egyfajta megkönnyebbülés lenne érezhető az Európai Néppárton belül, hogy sikerült megőrizni a párt egységét – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorárban.

Ezt kommunikálta később a párt elnöke, frakcióvezetője is, és ez olvasható ki szinte minden megszólalásból. A politikai ellenfelek nyilatkozatai azonban rendkívül hevesek és indulatosak voltak – mondta a közmédia brüsszeli tudósítója.

Az eredeti tervek szerint március 29-én lépett volna ki a szigetország az Európai Unióból, legutóbb azonban az uniós csúcson elfogadták a kilépési határidő meghosszabbítását. Így most ismét a brit parlament alsóházánál van a labda.

A brit uniós tagság megszűnésének eredeti dátumáig pár nap van már csak, de most úgy tűnik, legalább két hónapig nem távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból. Theresa May miniszterelnök a kilépési megállapodás kudarcos elfogadtatása után végül hivatalos levélben kérte azt, amire sokan hónapok óta számítottak. Vagyis, hogy halasszák el a kilépési időszak végét.

Az uniós csúcstalálkozón a korábban vonakodó állami vezetők is rábólintottak a halasztásra. A labda így visszakerült a brit parlament alsóházához – hangzott el a közrádióban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo