Az Európai Néppártnak sikerült megőriznie az egységét

 

A Fidesz tagságáról döntöttek az Európai Néppárt (EPP) ülésén. A brüsszeli ülésen több órán át vitáztak, végül a Fidesz egyoldalúan függesztette fel jogainak a gyakorlását.

Annak ellenére, hogy nagyok voltak az ellentétek, mintha egyfajta megkönnyebbülés lenne érezhető az Európai Néppárton belül, hogy sikerült megőrizni a párt egységét – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorárban.

Ezt kommunikálta később a párt elnöke, frakcióvezetője is és ez olvasható ki szinte minden megszólalásból. A politikai ellenfelek nyilatkozatai azonban rendkívül hevesek és indulatosak voltak – mondta a közmédia brüsszeli tudósítója.

Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt politikai közgyűlése után tartott sajtótájékoztatója előtt az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt politikai közgyűlése után tartott sajtótájékoztatója előtt az Európai Parlament épületében (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Egy március 21-i mandátumbecslés szerint az EPP 178 képviselői helyet nyerhet az Európai Parlamentben, ami 41-gyel kevesebb, mint amennyivel jelenleg rendelkeznek – tájékoztatott a tudósító. Mint mondta, a frakción belül a német keresztény pártok adnák a legnagyobb delegációt, 29 képviselővel, a második helyen a lengyel PO állna 18 képviselővel, majd a Fidesz holtversenyben a francia republikánusokkal és a spanyol Néppárttal várhatóan 13 képviselővel a harmadik helyen áll.

Amennyiben az EPP elveszíti a Fideszt, nem egy kicsi pártot veszít el, ami különösen jelentős lehet akkor, amikor szavazni kell majd az Európai Bizottság elnökéről – fogalmazott a tudósító. Hozzátette: több szempontból is szükség van tehát a Fideszre az EPP-ben.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo