Fordulatos hetet tudhat maga mögött Európa

 

Míg az Egyesült Királyságban még mindig nem dőlt el a kilépés kérdése és időpontja, addig a Székely Nemzeti Tanács pert nyert az Európai Bizottsággal szemben.Összefoglaló a Kossuth Rádió Európai idő című műsorából.

Újabb kérdőjelek merültek fel a Brexit körül, bár néhány ponton tisztult a kép. A brit kilépés története az Európai Unió működésének eddigi legfurcsább és legkuszább eseményeként fog megmaradni az emlékezetben. A héten újabb fordulatok történtek.

Hétfőn a brit miniszterelnöknek sikerült jogi kötőerővel rendelkező ígéretet kicsikarnia az uniós vezetőktől, az ír–észak-ír határ kérdésében. Úgy tűnt, ez elegendő lehet a kilépési megállapodás londoni megszavazásához, ám kedden a brit képviselők újra leszavazták Theresa May javaslatát. Szerdán azután elutasították a rendezetlen kilépést, csütörtökön pedig a kilépési időszak meghosszabbítását is elfogadták.

Míg Londonban az ország sorsáról próbáltak döntést hozni, addig az Európai Unió Bíróságának is döntést kellett hoznia, azonban más ügyben. Az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott régiók kiemelt kohéziós támogatásáról indítanának polgári kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács tagjai. Az Európai Bizottság jogászai gyakori vendégei az Európai Unió bíróságainak. Az esetek többségében felperesként, de előfordult, hogy perbe fogott félként.

Március hetedikén a bizottság képviselője vesztes félként hagyta el a tárgyalótermet, miután az Európai Unió Bírósága másodfokon a Székely Nemzeti Tanácsnak adott igazat, amely az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott régiók kiemelt kohéziós támogatásáról szeretne polgári kezdeményezést indítani, több más európai ország szervezeteivel közösen.

A beadványt 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, majd ezután a székelyek perbe fogták a bizottságot. Az első fokon elvesztett per után az Európai Törvényszéken, a másodfokon eljáró bírói tanács elfogadta az érveket.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo