Egyre képlékenyebb a Brexit körüli helyzet

 

A brit kilépés dátuma egyre közeleg, a helyzet azonban egyre képlékenyebb. A britek újabb tárgyalásokat folytattak Brüsszellel. Papírforma szerint három hét múlva már 27 tagból fog állni az Európai Unió, ugyanakkor egyre többen vélik úgy, hogy az Egyesült Királyság kilépésének dátuma csúszni fog.

A megállapodás nélküli kiválás, az úgynevezett „no-deal” annyi törvény elfogadását tenné szükségessé, amire fizikailag már nincs idő – számolt be a helyszíni tudósító a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Elmondta, hogy a brit parlament többsége nem akar egy megegyezés nélküli kilépést, mert szerintük az gazdasági és politikai katasztrófát jelentene az ország számára, ezért mindenképp a kiválás elhalasztását javasolják.

A tudósító szerint a halasztás ideje alatt akár új parlamenti választások kiírása, és egy esetleges véleményezést elősegítő második referendum megrendezése is beleférhet.

Tájékoztatott arról is, hogy az Európai Unió 48 órát adott a brit kormánynak egy „életképes” javaslat felmutatására. Ez azt eredményezhetné, hogy Theresa May brit kormányfő még a hét elején visszatérhetne Brüsszelbe, hogy egy újabb megegyezést hozzanak tető alá, amelyet aztán a londoni parlament is véleményezhetne.

Ugyanakkor a héten befejeződött brüsszeli tárgyalási fordulók kudarca után, már a brit kormány sem számít arra, hogy az ország EU-tagságának megszűnéséről szóló – januárban óriási többséggel elutasított – megállapodást a londoni alsóház a jövő hétre kitűzött második szavazáson elfogadja – fűzte hozzá.

Theresa May bejelentette, ha a londoni alsóház újból elutasítja az egyezményt, akkor a kormány egy olyan kérdést terjeszt elő szavazásra, hogy megengedi-e a parlament a megállapodás nélküli Brexitet. A brit kormányfő azt is elmondta, ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli kilépést is egyaránt elutasítja, a kormány lehetővé teszi, hogy szavazzanak a kilépés dátumának kitolásáról.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo