A Brexit-megállapodás újbóli elutasítására számít London

 

A brit kilépés dátuma egyre közeleg, a helyzet azonban egyre képlékenyebb. Egyre többen vélik úgy, hogy az Egyesült Királyság kilépése csúszni fog. A Fidesz el fogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül vagy azon kívül – ezt pedig már Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a Kossuth Rádió műsorában a néppárti tagsággal kapcsolatban kialakult vitákról. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A megállapodás nélküli kiválás, az úgynevezett „no-deal” annyi törvény elfogadását tenné szükségessé, amire fizikailag már nincs idő – számolt be a helyszíni tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Elmondta, a brit parlament többsége nem akar egy megegyezés nélküli kilépést, mert az gazdasági és politikai katasztrófát jelentene az ország számára, ezért mindenképp a kiválás elhalasztását javasolja.

A tudósító szerint a halasztás ideje alatt akár új parlamenti választások kiírása, és egy esetleges véleményezést elősegítő második referendum megrendezése is beleférhet.

Tájékoztatott arról is, hogy az Európai Unió 48 órát adott a brit kormánynak, hogy egy „életképes” javaslatot felmutasson. Ez azt eredményezhetné, hogy Theresa May brit kormányfő még a hét elején visszatérhetne Brüsszelbe, hogy egy újabb megegyezést hozzanak tető alá Európai Unióval, amelyet aztán a londoni parlament is véleményezhetne.

A Fidesz el fogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül vagy azon kívül – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a Kossuth Rádió műsorában a néppárti tagsággal kapcsolatban kialakult vitákról. A miniszterelnök úgy fogalmazott, ő inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretné elérni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amennyiben a Fidesznek a néppárton kívül lesz a helye, akkor először Lengyelországban tárgyal majd. Az Európai Néppárt választmánya március 20-án tárgyal a Fidesz tagságáról, miután 13 tagszervezet kezdeményezte a kizárást vagy a tagság felfüggesztését.

Ezek a pártok mind az Európai Néppárt baloldali szárnyához tartoznak, és arra a következtetésre jutottak, hogy számukra a Fidesz túlságosan a jobboldalon áll – jelentette ki Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselője. Elmondta, március 20-án várhatóan egy politikai vita vagy párbeszéd alakul ki, és természetesen Magyarország is képviselteti magát a tárgyaláson.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo