Az unió büntetőadóval sújtaná a betelepítést megtagadó tagállamokat

 

Azok a jogalkotási javaslatok, amikről folyik a vita, napirenden vannak és voltak az elmúlt hónapokban vagy években. Bár a törvényeket nem fogadták még el, előterjesztésük megtörtént, és jelenleg az uniós jogalkotás valamelyik fázisában vannak – fejtette ki Szánthó Miklós a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Az adás összefoglalója.

A szakértő példának a dublini rendelet reformját hozta fel, amely korábban a hétpontos menekültügyi szabályozási csomag részeként került az unió elé, és arról szól, hogy mely tagállam felelős egy menekültügyi kérelem elbírálásáért. Ennek a reformnak a része egy újfajta elosztási kulcs meghatározása is.

(Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

Aki megtagadja az elosztási mechanizmusokat, büntetésre számíthat (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

Kvóták helyett már referenciakulcsokon alapuló korrekciós elosztási mechanizmusnak hívják őket – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy  lehetősége lenne-e egy országnak pénzért megváltani az említett referenciakulcsokat, Szánthó azt mondta: a mechanizmust szolidaritás címszó alatt próbálja eladni az Európai Bizottság (EB), ennek megtagadásával pedig az adott tagállam büntetésre jogosult, ami az EB nyelvén „hozzájárulást jelent a többiek teherviseléséhez”, migránsonként egy előre meghatározott összeggel.

Rámutatott: ez egyrészt nem szolidaritás, hanem sokkal inkább egy világnézeti alapon kirótt büntetőadó, másrészt mindenféle uniós szerződéses szabállyal ellenkezik, hogy így büntessenek meg egy tagállamot.

Bővítenék az Erasmus+ programot

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának jelentése a program költségvetésének háromszorosára emelését javasolja, hogy minél többen kapcsolódhassanak be a programba – mondta Bocskor Andrea, a szakbizottság néppárti alelnöke.

Az Európai Unió legsikeresebb programjáról van szó, amely már kilencmillió emberhez jutott el – mondta a politikus, majd hozzátette: sokan jeleztek vissza, hogy bonyolult és nehéz a hozzáférhetősége.

Ismertette: általában olyan diákok vesznek részt benne, akiknek kiemelkedő a tanulmányi eredménye vagy a szervezési készsége, és azok az iskolák, amelyek nyitottabbak, ezáltal jobban értesülnek a lehetőségekről.

Az említett jelentéssel az Európai Parlament megpróbálja felhívni a figyelmet, hogy a lehetőségeket szélesebb körben is hozzáférhetővé kell tenni olyanok számára is, akik bármilyen szempontból hátrányos lakóhelyről származnak, esetleg fogyatékkal élnek.

Uniós forrásból fejlesztik a Vas megyei kerékpárutakat

A kerékpárosok az egyik leghálásabb és legkönnyebben kezelhető turisták, akik átlagosan 6-8 napot töltenek el egy térségben, ami meghaladja a fürdők átlagos vendégéjszakáinak számát. A kerékpárosok továbbá szívesen visszatérnek, ha első alkalommal jól érezték magukat – mondta Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nem csak a versenyzők használhatnák az új Vas megyei kerékpárutakat (Fotó: MTI/Varga György)

Az Ausztria–Magyarország együttműködési pályázat révén 1,3 millió euróból fejleszthetik a kerékpáros turizmus feltételeit Vas megyében – hangzott el a műsorban.

Az ügyvezető ismertette: Ausztriából három határ menti vidék, Magyarországon pedig Vas megye csatlakozott a projekthez. Minőségi rendszert dolgoznak ki, amely a két országban ugyanúgy fog működni. Egy elismert német módszer alapján például az útvonalakat és a szállásadókat is rangsorolni fogják, és olyan túravezetőket képeznének, akik a természeti értékek mellett a kulturális közeget is be tudják mutatni.

Az egész megyében olyan kerékpárutakat alakítanának ki, amelyeket nemcsak a versenyszerűen tekerők, hanem a családok, idősek és kevésbé gyakorlottak is használhatnak. A cél a kellemes időtöltés és a balesetmentes kerékpározás – mondta.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo