Továbbra is kilátástalan a Brexit-folyamat

 

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséig már csak öt hét van hátra, a jelenlegi információk szerint ugyanis nem lesz halasztás. Ugyanakkor a kilépési folyamatokat és feltételeket még mindig teljes homály fedi, és egyre nagyobb a megállapodás nélküli kilépés esélye.

Az Európai Bizottság a napokban már egy úgynevezett vészforgatókönyvet is közzétett a vállalkozások számára, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valóban nem sikerül megállapodni, és a szigetország gyakorlatilag kizuhan az unióból – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A dokumentumot, amely szerint életbe lépne a 2020 végéig tartó átmeneti időszak, nagy többségben utasította el a brit parlament még januárban. Theresa May brit miniszterelnök célja ezért most az, hogy meggyőzze az EU vezetőit a megállapodás módosításáról.

A brit parlament legközelebb február 27-én szavazhat arról, hogy kötelezzék-e a kormányfőt a március 29-re tervezett kilépés elhalasztására. Ha ez nem történik meg, és egyezség sem lesz március végéig, akkor az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

A brit, ír és észak-ír kiskereskedelmi szektor szakmai szervezetei arra figyelmeztettek, hogy a rendezetlen Brexit jelentős áremelkedést, sőt akár élelmiszerhiányt is okozhat a szigetországban.

Az Európai Bizottság szintén felhívta azoknak az uniós vállalkozásoknak a figyelmét, amelyek kereskedelmi kapcsolatban állnak a szigetországgal. Felállítottak számukra egy Brexit-ellenőrző listát, amely pontokban segít eligazodni a cégeknek, milyen gyakorlati lépéseket tegyenek meg.

Az időhúzás ugyanakkor egyik félnek sem érdeke, mert egy megállapodás nélküli kilépés komoly következményekkel járhat, különösen a mezőgazdasági termékek esetében. Akár 40 százalékosra is megemelkedhetnek a vámok, amelyeket az ipari termékekre is be kell majd vezetni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo