Komoly előrelépést sikerült elérni az uniós támogatások jövőjéről

 

Az Európai Parlament a héten elfogadta a regionális támogatások elosztásának jövőjéről szóló jelentést. A dokumentum egyfelől kiáll a támogatások fenntartása mellett, reagál az Európai Bizottság csökkentési terveire, másfelől viszont a javaslatban helyet kapott a bevándorlók fogadásának és integrációjának finanszírozása a regionális felzárkózásra szolgáló alapokból.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament néppárti fideszes képviselője módosító javaslatokat nyújtott be a jelentéshez, amelyek közül többet elfogadtak.

Deutsch Tamás szerint nem volt túl kedvező az Európai Bizottság eredeti javaslata. „Azonban lényeges kérdésekben sikerült olyan módosításokat elfogadni a parlamentben, amelyek jobb lehetőségeket teremtenek Magyarország számára” – nyilatkozta.

Eredményes tárgyalássorozat

Ez a jogszabály határozza meg, hogy az Európai Uniótól az egyes tagállamokhoz jutó regionális fejlesztési forrásokat milyen nagyságrendű hazai költségvetési forrásokkal kell kiegészíteni. A jelenlegi finanszírozási arány szerint 85 százaléknyi forrás használható fel európai uniós forrásból, és átlagosan 15 százaléknyi hazai költségvetési forrást kell mellétenni – közölte Deutsch Tamás a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Ezt a társfinanszírozási arányt, a tagállami hozzájárulás szempontjából, jelentősen meg akarta emelni az Európai Bizottság, egy eredményes tárgyalássorozatnak köszönhetően azonban sikerült elérni, hogy ez ne változzon – tette hozzá.

Deutsch Tamás úgy folytatta: a másik ilyen fontos kérdés, a különböző fejlettségi kategóriába tartozó régiókban változna, hogy milyen nagyságrendben lehet felhasználni az európai uniós forrásokat.

Ebben a kérdésben is a tagállami hozzájárulások növelésére tett javaslatot az Európai Bizottság, azonban itt is sikerült elérni azt, hogy mind a három régióban, sokkal nagyobb arányban lehet felhasználni az uniós forrásokat, a különböző fejlesztési projektek végrehajtására – hangsúlyozta.

Újfajta büntetési eszköz

Deutsch Tamás arról is beszélt: az Európai Bizottság egy olyan javaslatot fogalmazott meg, amely szerint felfüggeszthetik vagy megvonhatják a regionális fejlesztési forrásokat azokban a tagállamokban, amelyekben fennáll a jogállamiság sérelme.

„Ezt egy elfogadhatatlan és abszurd javaslatnak tekintjük” – jelentette ki, majd hozzátette: az elgondolás mögött a bevándorlás körül kialakult vita húzódik meg.

Az Európai Parlament többsége bevándorláspárti politikát folytat, és a bevándorlásellenes állásponton lévő országokkal szemben politikai nyomásgyakorlás okán alkalmazzák ezt a megfontolást – húzta alá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo