Európa politikusainak meg kell hallaniuk Európa polgárainak szavát

 

Európa politikusainak meg kell hallaniuk Európa polgárainak szavát – a többi között ezt hangoztatta a héten az olasz miniszterelnök az Európai Parlamentben. Giuseppe Conte érvelt az erős, egységes és ambiciózus Európa mellett, ugyanakkor szolidaritást is sürgetett.

A legkomolyabb bírálatok a liberális frakcióvezetőtől, Guy Verhofstadt-tól érték, aki a két olasz kormánypárt, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom bábjának nevezte a kormányfőt. Conte a vita után adott interjúban úgy fogalmazott a támadásokkal kapcsolatban: a Rómát támadó EU-politikusok hattyúdalukat éneklik.

Kijelentette: régi erők fiairól van szó, akiket az új szelek elmozdítanak.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Conte bírálta Európát, az európai parlamenti képviselők bírálták az olasz kormányt. A vitának azonban jóval több tanulsága van, mint hogy hol is a helye Olaszországnak az EU-ban, és hogy mit gondol a közös európai jövőről Giuseppe Conte.

Rossz hangulatú vita volt – írta tudósításában a Politico brüsszeli kiadása. Hozzátehetjük, jól jellemezte a választási kampány légkörét, a politikai tolerancia teljes hiányát, és azt is, mekkora az elutasítás az uniós intézményekben azokkal az erőkkel szemben, amelyek eltérően vélekednek az Európai Unióról.

Össztűz zúdult az olasz kormányfőre. Matteo Salvini a koalíciós partner Liga vezetője Twitter-bejegyzésében szégyenletesnek nevezte, ahogy Contéval bántak Strasbourgban, és felszólította a választókat: májusban „zavarják el a jelenlegi Európai Parlamentet”.

Conte a 17. tagállami vezető volt, aki kifejthette elképzeléseit az integráció jövőjéről, és bár korábbi állam- és kormányfők felszólalásait is kísérte kritika, ilyen durva hangnemre és éles szembenállásra még nem volt példa.

A hangulatot jól jellemzi, hogy Antonio Tajani parlamenti elnöknek többször is figyelmeztetnie kellett a képviselőket – közölte a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo