Budapesten kampányolt Timmermans

 

A hétvégén Budapesten kampányolt az Európai Parlament szocialista frakciójának csúcsjelöltje, akit a baloldal az Európai Bizottság elnöki pozíciójára jelöl. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Frans Timmermans az MSZP kongresszusán vett részt. Európai kampány idején ez természetesnek is mondható, de az is említésre szorul, hogy a holland politikus az Európai Bizottság hivatalban lévő alelnöke, az uniós végrehajtó intézmény második embere, ami pozíció elvben függetlenséget kívánna.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy kampányoló kollégáját mentse fel munkája alól. Ezzel párhuzamosan viszont megjelent egy közlemény, amely szerint életben van az etikai kódex a biztosok politikai szerepvállalására vonatkozóan.

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta: a bizottságnak az Európai Unió működéséről szóló szerződések szerint az a feladata, hogy a szerződések őre legyen, valamint, hogy kezdeményezze a jogalkotást.

A bizottság hagyományosan nem egy politikai, hanem egy szakmai végrehajtó szerv, Juncker viszont egy politikai bizottságot hozott létre – fűzte hozzá.

Komoly előrelépést sikerült elérni a jövőbeni uniós támogatások terén

Az Európai Parlament elfogadta a regionális támogatások elosztásának jövőjéről szóló jelentést. A dokumentum egyfelől kiáll a támogatások fenntartása mellett, reagál az Európai Bizottság csökkentési terveire, másfelől viszont a javaslatban helyet kapott a bevándorlók fogadásának és integrációjának finanszírozása a regionális felzárkózásra szolgáló alapokból.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament néppárti fideszes képviselője módosító javaslatokat nyújtott be a jelentéshez, amelyek közül többet elfogadtak.

Deutsch szerint nem volt túl kedvező az Európai Bizottság eredeti javaslata. „Azonban lényeges kérdésekben sikerült olyan módosításokat elfogadni a parlamentben, amelyek jobb lehetőségeket teremtenek Magyarország számára” – nyilatkozta.

Pécsnek jutott a legtöbb uniós támogatás

A helyi közösségek fejlesztésére az országban a baranyai megyeszékhelynek, Pécsnek jutott a legtöbb uniós támogatás ebben a költségvetési ciklusban. A rendelkezésre álló összeg egy részét már felhasználták, a következő pályázati felhívást pedig a múlt héten tették közzé.

A pécsi helyi közösségi fejlesztési stratégia megvalósítására 750 millió forint áll rendelkezésre, ez az országban is kiemelkedő mértékű forrást jelent. Ebből a 750 millió forintos keretből 250 millió forintot tudunk helyi közösségeket erősítő programok megszervezésére fordítani – közölte Őri László, Pécs alpolgármestere.

Európa politikusainak meg kell hallaniuk a polgárok szavát

Európa politikusainak meg kell hallaniuk Európa polgárainak szavát – a többi között ezt hangoztatta múlt héten az olasz miniszterelnök az Európai Parlamentben. Giuseppe Conte az erős, egységes és ambiciózus Európa mellett érvelt, és szolidaritást is sürgetett.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A legkomolyabb bírálatok a liberális frakcióvezetőtől, Guy Verhofstadttól érték, aki a két olasz kormánypárt, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom bábjának nevezte a kormányfőt. Conte a vita után adott interjúban úgy fogalmazott a támadásokkal kapcsolatban: a Rómát támadó EU-politikusok hattyúdalukat éneklik.

Kijelentette: régi erők fiairól van szó, akiket az új szelek elmozdítanak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo