Magyarország továbbra is ellenáll az ENSZ migrációs paktumának

 

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Unió és az Arab Liga közötti megállapodást, amennyiben abban hivatkozásként szerepel az ENSZ migrációs paktuma. Sokévi tárgyalás és a tavalyi aláírás után február 1-én hatályba lépett az Európai Unió egyik legfontosabb szabadkereskedelmi egyezménye, mégpedig Japánnal. Összefoglaló az Európai Idő című műsorából.

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Unió és az Arab Liga közötti megállapodást, amennyiben abban hivatkozásként szerepel az ENSZ migrációs paktuma, amelynek tavaly decemberi marokkói aláírásában kilenc uniós tagállam nem vett részt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyminiszterek tanácsán úgy fogalmazott, Magyarország nyílt lapokkal játszik, őszintén és világosan. Nem támogatja a migrációs csomagot, és világossá tette, ellen fog állni minden olyan kísérletnek, amely azt utólag meg akarja erősíteni.

Tóth Norbert szerint Magyarország ugyan nem tudja megakadályozni, hogy ez a határozat úgymond a „puha” jogból „kemény”, azaz szokásjoggá váljék, azt viszont igen, hogy ez rá nézve ne legyen kötelező. Elmondta, a magyar állam és a magyar diplomácia szerint a migrációs paktum magában hordozza azt a lehetőséget, hogy idővel gyakorlattá és joggá válik. Hozzátette, ha egy ország nem akarja, hogy ez a szokásjogi norma a későbbiekben rá vonatkozzon, akkor kitartó és ellenző magatartást kell tanúsítania.

Életbe lépett az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezmény

Olcsóbb európai borok, sonka, olíva és sajtok találhatók a japán szupermarketekben a megállapodás nyomán – számolt be a helyszíni tudósító. Elmondta, a bevásárlóközpontokban nagyobbak lettek a pultok, és táblákkal hívják fel a figyelmet az európai árura. Várakozások szerint a megállapodás nyertes európai termékei lehet még a sertéshús, elektronikai termékek, gyógyszerek és orvostechnikai berendezések, de egyes gépjárművek és a textiláruk is – sorolta a tudósító.

Hozzátette, Európában az olcsóbb japán autók és tévék kerülhetnek majd eladásra. De a távol-keleti alapélelmiszerek is nagyobb hangsúlyt kapnak, a szójakészítmények, szószok, a japán zöld tea és a rizs is sokkal elérhetőbb áron kerülnek majd az európai piac polcaira.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo