Életbe lépett az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezmény

 

Sokévi tárgyalás és a tavalyi aláírás után február 1-én hatályba lépett az Európai Unió egyik legfontosabb szabadkereskedelmi egyezménye, mégpedig Japánnal. A távolság nem akadály, az áruk az eddiginél jóval nagyobb ütemben cserélhetnek gazdát a világ két vége között a jövőben.

Olcsóbb európai borok, sonka, olíva és sajtok találhatók a japán szupermarketekben a megállapodás nyomán – számolt be a helyszíni tudósító. Elmondta, a bevásárlóközpontokban nagyobbak lettek a pultok, és táblákkal hívják fel a figyelmet az európai árura. Várakozások szerint a megállapodás nyertes európai termékei lehet még a sertéshús, a különböző elektronikai termékek, gyógyszerek és orvostechnikai berendezések, de egyes gépjárművek és a textiláruk is – sorolta a tudósító a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Abe Sindzó japán miniszterelnök (k), valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j), miután megállapodást írt alá a tokiói kormányfői hivatalban 2018. július 17-én. (MTI/EPA/AFP pool/Martin Bureau)

Abe Sindzó japán miniszterelnök, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megállapodást írt alá a tokiói kormányfői hivatalban (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Martin Bureau)

Hozzátette, Európában az olcsóbb japán autók és tévék kerülhetnek majd eladásra. De a távol-keleti alap-élelmiszerek is nagyobb hangsúlyt kapnak, a szójakészítmények, szószok, a japán zöld tea és a rizs is sokkal elérhetőbb áron kerül majd az európai piac polcaira.

Felidézte, Japán történelmileg nem volt aktív a kereskedelmi megállapodásokban. Az elzárkózás évszázadai után, csak a 19. században lépett a globális piacra, majd egészen a közelmúltig magas vámokkal védte piacait, elsősorban az agrárium miatt. Napjainkban azonban ott tartunk, hogy Japán világelső lett – jegyezte meg.

Miután az EU még 28 tagállamával életbe lépett a szabadkereskedelmi megállapodás, és december óta vámmentessé vált a Csendes-óceáni partnerségi közösség kereskedelme, több mint egy milliárd lakóval jött létre és alakult meg Japánnal együtt a világ legnagyobb vámmentes piaca.

Kiemelte, az EU-Japán közös piac önmagában is rekorder, itt zajlik a teljes globális kereskedelem csaknem 40 százaléka. A helyzetet Donald Trump amerikai elnök Kínával folytatott vámháborúja állította elő, így sikerült Európának megállapodnia tavaly nyáron Japánnal.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo