Következetes álláspontot képvisel az Európai Unió

 

Az unió határozottan kiáll amellett, hogy nem tárgyalható újra a brit kiválási egyezmény – ezt az Európai Tanács elnöke közölte a brit kormányfővel, miután a londoni parlament alsóháza felhatalmazta a kormányt arra, hogy kérje a bennmaradó tagállamoktól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások újranyitását.

Az Európai Unióban nem tudják, mit akarnak a britek és nem hajlandók újratárgyalni a kilépési megállapodást – ezzel a mondattal összefoglalható a 27-ek reakciója a londoni parlament alsóháza által elfogadott javaslatokról.

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) ellenző és támogató polgárok tüntetnek a brit parlamentnél a kormánynak a Brexittel kapcsolatban tervezett lépéseiről szóló alsóházi vita idején Londonban 2019. január 29-én. Az alsóház a mai napon szavaz a kormány álláspontját ismertető, január 21-án benyújtott újabb indítványról. MTI/EPA/Andy Rain

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Ezekben az Egyesült Királyság nem támogatja a rendezetlen Brexitet, nem utasította a miniszterelnököt, hogy halasztást kérjen, illetve alternatív lehetőségeket javasol az ír határ átjárhatóságát garantálni hivatott tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett – jelentette a közmédia tudósítója a Kossuth Rádióban.

Emlékeztetett: a kilépési szerződés a 27-ek egyeztetett álláspontja – üzente szinte azonnal szóvivője útján Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, megismételve az EU egységes véleményét, miszerint a megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének. Újratárgyalásról nem lehet szó.

A köznyelvbe is beépülő backstop, magyarul tartalékmegoldás garantálná, hogy a brit kilépés után nem jönne létre szigorúan ellenőrzött határ az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határán, Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Ez a Brexit-megállapodás legbonyolultabb kérdése – fogalmazott a tudósító.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo