A magyarok nemzeti önállóságot akarnak, Brüsszel viszont multikulturalizmust

 

Az Európai Parlamentben a héten újból napirendre került a magyar jogállamiság helyzete. A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte. A képviselők egyebek mellett a múlt év végén kezdődött túlóratörvény elleni tiltakozások, az új közigazgatási bíróságok felállítása miatt javasolták a testületnek, hogy ismét foglalkozzon Magyarországgal.

Politikai nyomásgyakorlás, ami a háttérben zajlik, a Magyarországról szóló újabb vita is valójában hazánk bevándorlásellenes politikája miatt indult – így reagált a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, korábban.

Orbán Balázs szerint az Európai Parlamentben egy masszív bevándorláspárti többség van, akik számára az EP-választások és a hazánk ellen irányuló kampányolás kulcsfontosságú.

Az Európai Parlament plenáris ülése (Fotó: MTI/EPA/ Stephanie Lecocq)

Az Európai Parlament plenáris ülése (Fotó: MTI/EPA/ Stephanie Lecocq)

Az Európai Unió tagjaként, ám erős nemzeti érdekérvényesítéssel – így foglalható össze a magyar lakosság többségének véleménye az Európai Unióhoz fűződő viszonyról. Ez lehet az összegzése egy januári közvélemény-kutatásnak. A Századvég felmérésben megkérdezettek 80 százaléka erősítené a nemzeti önállóságot, vagy legalábbis fenntartaná az integráció jelenlegi szintjét.

Lánczi Tamás politológus szerint erről a vitáról is szól majd a májusi európai parlamenti (EP-) választás. A közrádió Európai Idő című műsorának elmondta, a 2014-es európai választásokon nem ilyen kérdésekről hoztak döntést az emberek, most azonban erről fognak szavazni.

A két fő kérdés a migráció és az integráció kérdése, két azonosítható álláspont alakult ki: az egyik a nemzetállamok Európája, a másik pedig az Európai Egyesült Államok létrehozásának pártolói – fogalmazott Lánci Tamás.

Mint mondta, erőviszonyok tekintetében is patthelyzet állt elő Európában, hiszen ugyanannyian szorgalmazzák a nemzetállami Európát, mint az Európai Egyesült Államok létrehozását. Az EP-választások eredménye ezért rendkívül meghatározó lesz – húzta alá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo