Meddig tarthat a vita a Brexit körül?

 

Jövő héten az Európai Parlament annak ellenére kezdi meg a brit miniszterelnök és Brüsszel által megkötött Brexit megállapodás ratifikálását, hogy az alkut a londoni parlament nagy többséggel elutasította. A brit politika megosztott a kilépés módjának kérdésében, és abban is, legyen-e újabb népszavazás a folytatódó uniós tagságról.

Az Európai Unió arra vár, hogy a britek eldöntsék és jelezzék: a Brüsszel szerint már véglegesített alku alapján távoznak-e vagy sem az Európai Unióból. Londonban azonban még mindig arról vitatkoznak, hogy miként lehetne módosítani az egyezményt – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Michel Barnier, uniós Brexit-főtárgyaló a héten kijelentette, hogy hajlandók újra megtárgyalni a kilépés feltételeit, de arra lenne szükség, hogy London konkrét javaslatokkal álljon elő. Barnier jelezte azt is, hogy az eredeti szerződést már nem lehet átdolgozni, viszont, ha a britek többet akarnának az EU-val kötendő szabadkereskedelmi egyezménynél, akkor érdemes lenne újra összeülni és tárgyalni a kérdésekről.

A napokban Theresa May brit kormányfő is bemutatta „B” tervét, de az első bemutatott tervezethez képest alig tartalmazott valamilyen újdonságot. Gálik Zoltán politológus szerint Theresa May még mindig nem tett le azon tervéről, hogy eredeti terveit átvigye a parlamenten.

Gálik Zoltán elmondta, a britek mindenképp szeretnének egy olyan garanciát ebben a szerződésben, amely biztosítja, hogy Észak-Írország nem marad határozatlan ideig az EU tagja, még akkor sem, ha a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalási ideje elhúzódik.

A politológus megjegyezte, az egész helyzet leginkább egy „logikai bukfenchez” hasonlít, mert nincsenek elképzelések a jövőbeni kapcsolatok alakulásáról, és azt sem lehet tudni, hogy mikor zárul le a már hosszú ideje tartó tárgyalás-sorozat.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo