Sok harc övezi majd a kvóták kérdését

 

Az Európai Unió polgárai 2018 végén legjobban a bevándorlás miatt aggódtak. Ezt látták a legfontosabb európai kihívásnak. Negyven százalék jelölte meg ezt, az Európai Bizottság felmérése alapján. A második legkomolyabb probléma a terrorizmus, amelyet a megkérdezettek 20 százaléka jelölt meg. Ezt követte a tagállamok államháztartásának helyzete.

A bevándorlás körüli viták egyik legszimbolikusabb eleme a kvóta. 2015 nyarán merült fel először a tömegesen érkezők kötelező elosztása a tagállamok között – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában, szombaton.

Elmondták, a törekvésből egyelőre semmi nem valósult meg, a magukat bevándorláspártinak valló tagállamok sem hajtották még végre az első ilyen döntést sem, ami 2015 őszén született és 160 ezer menedékkérő elosztására vonatkozott volna.

A kvóta tavaly, a bolgár elnökség idején egy új benyújtott javaslatban visszatért, kötelező és önkéntes jelleget vegyített.,

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója elmondta, nem jutott a kvótával kapcsolatos döntés odáig, hogy hivatalosan is szavazzanak róla, kizárólag az Európai Tanács ülésén. Hozzátette: a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – ellenállásának köszönhetően sikerült eltolni a döntést.

Kifejtette: a döntés eltolása nem végleges siker, csak a nagy harc egy következő állomása.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo