Sorsdöntő év az idei az Európai Unióban

 

Idén május 23-26 között európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unió 27 tagállamában. A választást követően új uniós vezetők kerülnek a csúcsintézmények élére, ami jelentős mértékben határozza meg Európa jövőjét – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A történelemben először egy tagállam kilép az unióból, Nagy-Britannia ugyanis 2019-ben elválik a szövetségtől – mondta a közmédia brüsszeli tudósítója a műsorban. Hozzátette: ezért is sorsdöntő év lesz az idei az Európai Unió életében, akár a változásokra szavaz, akár nem.

„Bármi lesz is a vége, barátok maradunk, míg világ a világ” – engedett meg magának egy személyes megjegyzést az Európai Tanács elnöke a Brexit kapcsán. Amennyiben semmilyen különleges esemény és változás nem történik, Nagy-Britannia március 29-én éjfélkor elhagyja az EU-t.

A Brexit várhatóan mindenkinek fájni fog – fogalmazott a tudósító, majd hozzátette: nettó befizetőről beszélünk, ami egyszerre jelent kisebb uniós büdzsét, kevesebb pénzt a kohéziós országoknak és több terhet a nettó befizetőknek. Várhatóan az eddig megszokottnál is keményebb költségvetési tárgyalások várhatók az EU-ban.

A tudósító kitért arra, az általában érdektelenségbe fulladó európai parlamenti választások május végén lesznek. Idén azonban komoly tétje van a választásnak. A legfrissebb felmérések szerint pedig a konzervatív Európai Néppárt szerzi majd a legtöbb voksot, és megint a szocialisták futnak be a második helyre.

Hozzátette: az európai politikai színtér alapvető változások előtt áll. Mint mondta, az évtizedek óta háttérben működő nagykoalíciós jogalkotásnak vége szakadhat. 2019-ben új elnöke lesz a Európai Bizottságnak, a Tanácsnak, a Parlamentnek és a Központi Banknak is – mondta a brüsszeli tudósító.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo