Fontos döntés előtt áll Európa

 

Jövő év májusában európai parlamenti választás lesz, és a voksolás kimenetele számos kérdésről dönthet, főként arról, milyen összetételű testület határozza meg Európa jövőjét. A szerbiai magyarok először vehetnek részt a szavazáson.

Európa jövője a tét a jövő évi európai parlamenti választásokon, ahol első alkalommal vehetnek részt a szerbiai magyarok. Fontos, hogy minél többen éljenek szavazati jogukkal, hiszen a választás eredménye kedvezően befolyásolhatja Szerbia csatlakozását az unióhoz.

A nyugat-balkáni régió felzárkóztatása azért is fontos, mert akkor megnövekedhetne a közép- és kelet-európai országok befolyása Európában – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a Kossuth Rádió, Európai idő című műsorában.

Mint mondta, minden uniós polgár öt évre választ, ahogy immár első alkalommal a Szerbiában élő magyar állampolgárok is fognak 2019 májusában. Az Európai Parlament összetétele fog közvetetten dönteni arról, hogy kik vezetik a a jövőben az Európai Uniót. Szinte minden vezető pozícióról 2019 nyarán fognak dönteni – tájékoztatott az igazgató.

Folyamatos a munka az EP-ben

Mindeközben egyébként az Európai Parlamentben folyamatos a döntéshozás. Múlt héten kezdődött meg a vita a magyar édesvízi haltenyésztőket is érzékenyen érintő halászati uniós pénzalap elosztásáról. Erdős Norbert néppárti képviselő a Kossuth Rádió műsorában elmondta, fontos, hogy az akvakultúra-ágazatnak megfelelő támogatás jusson.

Mint mondta, a jelentés előkészítésében és vitájában a nemzeti érdekeket kívánta érvényesíteni. Szerinte meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatásokat a termelői beruházások terén.

Hangsúlyozta, az egyik legfontosabb pont a költségvetés: jelenleg 6,4 milliárd eurót kap a halászati ágazat, a költségvetés növelésére javaslatot tettek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo