Komoly szigorításokat terveznek Németországban

 

Szigorúbban ellenőriznék a kiutasításra váró menedékkérők tartózkodási helyét, valamint hatékonyabban hajtanák végre a hazaszállításokat.

Komoly szigorításokat terveznek Németországban a kiutasításokkal kapcsolatban. Szigorúbban ellenőriznék a kiutasításra váró menedékkérők tartózkodási helyét, valamint hatékonyabban hajtanák végre a hazaszállításokat. Kérdéses azonban, hogy megtalálják-e azt a több tízezer kiutasított migránst, akiknek a hollétéről semmit sem tudnak a hatóságok.

Szövetségi szinten új rendelkezés, hogy egy elutasított menedékkérő csak akkor hagyhatja el a szállását, ha ezt előre bejelenti. Az a cél, hogy a kitoloncolás elől ne tűnjenek el a menekültek, hiszen sokszor előfordul, hogy emiatt nem tudják hazautaztatni azokat, akiket kiutasítanak Németországból – mondta el Wolf-Nagy Tünde berlini tudósító a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra Göttingen közelében (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)

„A menedékkérők 35-40 százalékát utasítják el. Tavaly 24 ezer embert vittek ki, 30 ezren pedig önként hagyták el az országot. Csupán 50 ezer ember távozott, azonban 200-250 ezerre teszik azoknak a számát, akiknek elutasították a kérelmét – ez az oka a vasárnap nyilvánosságra került tervezetnek” – fejtette ki.

Szigorúbban ellenőrzik a kiutasított menedékkérőket

Wolf-Nagy Tünde szerint az is nehezíti a hazaszállításokat, hogy nem kapják meg a kiutasítási értesítést. A kormány létrehozna egy elektronikus kártyát, amivel nyomon követhetné, hogy a bevándorlók mikor veszik át a kiutasító határozatot. Sokszor előfordul, hogy a szövetségi és a tartományi hatóságok különböző adatbázisokból dolgoznak, és ezért marad el a kitoloncolás. A szigorítás országos adatbázist hozna létre.

Sokszor az is problémát okoz, ha a menekült igazolja, hogy beteg, vagy olyan egészségügyi problémája van, ami nem engedi meg a hosszú utazást. Erre reflektálva állítanának fel orvosi szolgálatot az AnkER központokban, és a szakemberek dönthetnék el, hogy valakinek az egészsége lehetővé teszi-e a kitoloncolást – fogalmazott.

Hozzátette: további lépés a kitoloncolások hatékonyabbá tételéhez, hogy név nélküli repülőjegyeket állítanának ki, így ha valaki eltűnne, akkor egyszerűen csak mást ültetnének a helyére.

Németország visszanyerheti a kontrollt

Wolf-Nagy Tünde szerint minden problémát ezek a szigorítások sem oldanának meg, hiszen rengeteg kiskapu alakult ki az elmúlt években. Ha minden tartományban létrejönnének az új befogadóállomások, akkor azonnal, gyorsított eljárásban megvizsgálnák a migránsok kérelmeit, és csak akkor léphetne be egy bevándorló az ország területére, ha elfogadják a kérvényt. Ha viszont elutasítják, akkor azonnal visszaküldenék a hazájába, vagy abba az uniós országba, ahol belépett az Európai Unió területére.

„2015 újraértelmezése történik. Akkor még a politikusok sem látták, hogy ez a jelenség ilyen nehézkesen zajlik majd le. A német társadalom és a kormány most visszanyerheti a kontrollt, amit három éve elveszített” – fogalmazott a tudósító.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo