Mérföldkőhöz érkezett Nagy-Britannia

 

Egyetértésre jutottunk a kilépésről szóló egyezmény szövegtervezetéről, az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv szövegéről, valamint a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozó politikai nyilatkozat szövegtervezetéről – mondta a budapesti brit nagykövetség helyettese, Caitlin Jones a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A brit diplomata elmondta, hogy a kilépési megállapodás egyik kulcseleme az állampolgárok jogairól szóló rész, amely garantálja az Egyesült Királyságban élő hárommillió európai uniós állampolgár jogait, köztük, 250 ezer magyar állampolgárét, valamint garantálja az EU területén élő mintegy egymillió brit állampolgár jogait.

A kilépési egyezség másik eleme a pénzügyi rendezés. Ennek alapján az Egyesült Királyság kötelezettséget vállal arra, hogy 2020 végig teljesíti a rá jutó uniós hozzájárulást – emelte ki Caitlin Jones.

„Amíg meg nem állapodunk a jövőbeli kapcsolatokról, addig a brit alkotmányos egység is garantáltan érintetlen marad. A megegyezés alapján nem jön létre határ Észak-Írország és Írország között” – fűzte hozzá.

Amennyiben az átmeneti időszak végéig az Egyesült Királyság és az Európai Unió nem köti meg a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozó megállapodást, akkor lép életbe az a különleges intézkedés, amely vámterületet hoz létre az Egyesült Királyság és az EU között – tette hozzá.

Kemény viták várhatók

A kormányzó konzervatív párton belül is számos bírálat érte a megállapodást. Már több miniszter távozott a kormányból, köztük a Brexit-főtárgyaló, és már a kormányfővel szembeni bizalmi szavazás is felmerült lehetőségként – hangzott el az adásban..

A politikai realitásokat firtató kérdésre a brit nagykövet-helyettes úgy válaszolt, hogy nyilvánvalóan a nagy-britanniai politikai támogatás lényegi eleme a megállapodás elfogadtatásának.  Theresa May miniszterelnök szerdán döntő előrelépésként értékelte az egyezséget,  ugyanakkor megjegyezte, hogy nehéz napokra számít.

Nincs kétség, hogy rengeteg vitára lehet számítani a  parlamenti szavazásig

Miután az Európai Tanács elfogadja az egyezséget, várhatóan november 25-én, a brit parlament elé kerül a kérdés. A miniszterelnök meg van győződve arról, hogy meg tudja győzni a képviselőket, hogy támogassák a javaslatot, amely véleménye szerint a nemzet érdekeit szolgálja. Az alternatíva, hogy nincs egyezség. Már nincs lehetőség visszatérni a kiinduló helyzethez.

A várható menetrend

A kilépési megállapodástervezet végleges szövege elkészült, ez kerül majd az Európai Tanács elé elfogadásra november 25-én. Emellett van egy szövegtervezet a jövőbeni politikai együttműködésre vonatkozóan, amely akár még változhat az ET üléséig– húzta alá a brit diplomata.

Az Egyesült Királyság reményei szerint egy igazán ambiciózus dokumentum lesz, amely áttörést hoz majd és új alapokra helyezi a kapcsolatokat az EU és a harmadik ország között.

„Reményeink szerint mindkét dokumentumról november 25-én megállapodunk majd, a jövőbeli kapcsolatokról pedig az Egyesült Királyság kilépésével, 2019 áprilisa után kezdődhetnek az egyeztetések” – emelte ki.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logov