Visszahódítaná elveszett szavazóit az Európai Néppárt

 

Az Európai Néppárt (EPP) pártjai felkészültek arra, hogy a májusi választások után konzervatív és keresztény irányba vigyék Európát – mondta Nógrádi György a Kossuth Rádió Európai idő című adásában.

Helsinkiben az EPP vezetői a héten a pártfrakció stratégiájának megalkotásáról egyeztettek, valamint megválasztották a párt csúcsjelöltjét, Manfred Webert. A szavazáson a német politikus 80 százalékot, míg a másik jelölt a korábbi finn miniszterelnök, a liberális irányvonalat képviselő Alexander Stubb 20 százalékot szerzett.

Nógrádi György elmondta, hogy a Néppárton belül van egy liberális irányvonal, amelyet főleg a skandinávok képviselnek, hogy továbbra is be kell engedni a migránsokat. A Néppártnak a kongresszuson dönteni kellett, hogy melyik vonalat képviselik.

Német belpolitikai viszályok

A jövő év kulcskérdése, hogy ki lesz Jean-Claude Juncker utóda, valamint az, hogy ki kerül az Európai Központi Bank élére. A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a CDU, a CSU és a szociáldemokraták (SPD) rendkívül mély politikai válságban van.

A CDU is nagyon nehéz helyzetbe került, a CDU és az SPD között napi szintűek a konfliktusok – mondta.

A kérdés, hogy ki lesz a CDU elnöke decemberben, és milyen lesz a viszonya a német kancellárral, aki jelezte, hogy 2021-ig szeretné kitölteni mandátumát.

Jobbra fordulás várható

A májusi európai parlamenti választásokon általános jobbra fordulás várható Európában, a baloldali és a liberális pártok teret vesztenek – jósolta Nógrádi György.

Európa minden részén megjelentek a jelenlegi konzervatív pártokból jobbra álló pártok. Valós konzervatív politikával visszahódítanák a szavazók jelentős részét a szélsőjobboldali pártoktól. Az Európai Néppárt pártjai felkészültek arra, hogy májusi választások után konzervatív és keresztény irányba vigyék Európát.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo