Tévhitben él a britek többsége

 

Kutatások szerint a briteknek téves elképzeléseik vannak az Európán belüli bevándorlás hatásairól. A legtöbben úgy gondolják: sokkal kevesebb adót fizetnek a külföldi munkavállalók, mint a brit állampolgárok, holott – ahogy azt a kutatások is kimutatták – ez egyáltalán nem így van.

A brit választóknak sok esetben téves elképzeléseik vannak arról, hogy az Európai Unió többi tagországából Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás milyen hatásokat gyakorol a brit gazdaságra, költségvetésre, az egészségügyi ellátórendszerre vagy a bűnözésre – ez derült ki az Európai Unió és a Nagy-Britannia gazdasági, kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely és egy közvéleménykutató intézet közös felméréséből – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A közmédia londoni tudósítója elmondta: ahogy közeleg az Európai Unióból való kilépés időpontja, úgy változik a brit közhangulat is. Úgy lesz az is egyre világosabb, hogy a britek többségének 2016-ban a kilépésről szóló referendum idején fogalma sem volt arról, mire is szavaznak.

Egy friss kutatás azt bizonyítja, a brit választóknak sok esetben teljesen téves elképzeléseik vannak. A londoni King’s College Egyetem Politikatudományi Intézete, a Nagy-Britannia a változó Európában elnevezésű londoni elemzőműhely, valamint a tekintélyes Ipsos Mori közvéleménykutató intézet néhány napja ismertetett közös vizsgálata szerint a britek 29 százaléka, vagyis kevesebb, mint egyharmada tudja, hogy a külföldi EU-tagországokból érkezett munkavállalók jóval több adót fizetnek be a brit költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális és egészségügyi ellátásra igénybe vesznek.

Egy másik tanulmány szintén kimutatta: a Nagy-Britanniában dolgozó uniós munkavállalók a brit költségvetés jelentős nettó befizetői. A 2016-2017-es pénzügyi évben 4,7 milliárd fonttal, vagyis körülbelül 1700 milliárd forinttal több adót fizettek, mint amennyibe az általuk igénybe vett ellátások és közszolgáltatások kerültek.

A kutatásokból és felmérésekből tehát kiderült, hogy a megkérdezettek csaknem fele a valós befizetések és körülmények teljes ellentettjét gondolja.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo