Történelmi mélypontra ért a német kancellár

 

A hesseni választások után Angela Merkel bejelentette: nem indul újra pártja elnöki tisztségéért. Szakértők szerint bevándorláspolitikája miatt jutott oda a német kancellár, ahol most tart, ami a népszerűségét illeti.

Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben megerősítette, hogy nem indul újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, amelyet 2000 óta tölt be, a kormányfői tisztségről azonban nem mond le. A jelenlegi ciklus 2021-es lejártáig kancellár akar maradni, de ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért.

Merkel egyesek szerint bevándorláspolitikájának köszönheti bukását, ami akár a nagykoalíció összeomlását és előrehozott választásokat is eredményezhet Németországban.

Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, Angela Merkel öt éve még egy sikeres politikus volt, a 2013-as választáson nagyon jól szerepelt. Hozzáfűzte: az euró „megmentése”, a német munkahelyek biztosítása népszerűvé tette.

A politológus szerint Merkel ezt rontotta el a bevándorláspolitikájával, amikor 2015-ben kinyitotta Németország kapuit, és tárt karokkal várta a migránsokat. A német polgárok ugyanis idővel rájöttek, hogy ennek a befogadáspolitikának az anyagi és társadalmi terheit is ők viselik. Ezért indult 2016-2017-től a CDU-CSU is egy lejtmenetre.

A hesseni választás történelmi mélypontot jelentett Angela Merkelnek és pártjának – hangsúlyozta a politológus.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo