Megszorítások helyett költeni akar az új olasz kormány?

 

Összefoglaló az Európai idő című műsorból: Az olasz kormány 2019-re 2,4 százalékban állapította meg a költségvetési hiánycélt, ami csupán 0,6 százalékkal alacsonyabb az Európai Unióban elvártakhoz képest. A schengeni információs rendszer fejlesztésének célja a belső határellenőrzés elkerülése.

Politikai fordulat az olasz költségvetési tervezet

Aggályosnak tartott jövő évi költségvetési tervezetének módosítására szólította fel az olasz kormányt az Európai Bizottság, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásoknak, illetve a megbeszéltekkel ellentétben jóval nagyobb hiánnyal számolnak 2019-ben. Az Európai Bizottság azt kérte az olasz kormánytól, hogy három héten belül álljon elő egy olyan tervezettel, amely megfelel az uniós ajánlásoknak.

Megszorítások helyett az olasz kormány költeni akar. Költségvetési forrásokat fordítana arra, amiket meg akar valósítani. Éppen ezért az Európai Unió előírásait is túllépve a római kormány csökkentés helyet növeli a hiánycélt – mondta el az M1 tudósítója.

Hozzátette: ez nem lépi túl az európai stabilitási és növekedési paktumban szereplő háromszázalékos plafont, de az olasz hiánycélt 2019-re 2,4 százalékban szabta meg. Az Európai Unió ennél sokkal alacsonyabbat várt. Politikai fordulat történt, mivel nem ez volt Róma és Brüsszel között a megszokott gyakorlat.

A schengeni belső határellenőrzés elkerülése a cél

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén megszavazta a schengeni információs rendszer továbbfejlesztését a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és a szabálytalan bevándorlás elleni határozottabb uniós fellépés érdekében – közölte az uniós parlament. A tájékoztatás szerint a képviselők által elfogadott rendelettervezetek az európai határigazgatás és határbiztonság leggyakrabban használt információs rendszerét újítja meg.

Ezzel hatékonyabbá válhat a kitoloncolásra váró vagy a beutazási tilalom alá eső illegális migránsok elleni eljárás. Nehezebben tűnnek majd el nyomtalanul az illegális bevándorlók a tagállamok között – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo