Szerbia hat éve járja az uniós csatlakozás útját

 

Szerbia 2025-re lehet az Európai Unió tagállama. A csatlakozási folyamat, ha lassan is, de eredményesen halad előre. Néhány napja ugyanakkor meglepő megállapodást jelentettek be Belgrádban, határvédelemről kötött egyezséget a szerb kormányzat és az Európai Határőrizeti Ügynökség.

Az Európai Bizottság Szerbia felvételének lehetséges céldátumaként a 2025-ös évet nevezte meg, azonban, hogy ez valóban megvalósuljon, Belgrádnak minden szükséges feltételnek eleget kell tennie 2023-ig – mondta Ternovácz István újságíró a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette, 2019-ig rendeznie kell kapcsolatát a Szerbiától 2008-ban elszakadt és független állammá vált Koszovóval is.

Június elsején az Európai Unióban Ausztria vette át az elnöklést Bulgáriától. Sebastian Kurz osztrák kancellár már akkor is hangoztatta, mindent elkövet, hogy felgyorsítsa a tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval – emlékeztetett Ternovácz István.

Újabb tárgyalási fejezetek

Néhány napja egy olyan pontosításra is sor került, mely szerint Szerbia számára még az év végéig három újabb tárgyalási fejezetet nyitnak meg.

Mint mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén a szerb államfővel és az európai uniós integrációs miniszterrel találkozott Belgrádban. A külügyminiszter akkor is hangsúlyozta, Magyarország továbbra is megtesz mindent, hogy segítse Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsítását.

Magyarország támogatja Szerbia integrációját

„A magyar kormánynak továbbra is fontos külpolitikai célkitűzése, hogy támogassa Szerbia Európai Unióba való integrációs törekvéseit. Magyarországnak az az érdeke, hogy Szerbia minél előbb csatlakozzon az EU-hoz, ezért az Európai Bizottság által meghatározott 2025-ös céldátumot a magyar kormány nagyon távolinak tartja” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, „a decemberi kormányközi találkozón valamennyi tárgyalási fejezetet meg kell nyitni Szerbia számára”.

Ternovácz István elmondta, hogy politikai elemzők szerint a nyugat-európai államok azért nem támogatják teljes mértékben a nyugat-balkáni államok, köztük Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsítását, mert úgy vélekednek, ilyen módon nőne a bevándorlásellenes államok súlya az Európai Unión belül.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo