A kisebbségi jogokról tárgyaltak Ukrajnában

 

A közelmúltban tartották az Európai Unió–Ukrajna parlamenti társulási bizottság ülését. Az ülésen az Európai Parlament és az ukrán Legfelsőbb Tanács képviselői megvizsgálták az EU–Ukrajna-kapcsolatok jelenlegi állását. Közben folynak a tárgyalások az Európai Bizottság és Szerbia között is az ország EU-s csatlakozásáról. Összefoglaló az Európai idő című műsorból.

Az EU elvárja a kisebbségi jogok betartását Ukrajnában

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő elmondta, a napokban lezajlott kerekasztal-megbeszélésen az ukrajnai nemzeti kisebbségek képviselői is részt vettek. Mivel azonban az ukrán Legfelsőbb Tanács titkársága szervezte a megbeszélést, már az elején fenntartásaik voltak, hogy a találkozó összetétele miatt nem a valós problémák kerülnek majd napirendre – jegyezte meg. Hozzátette, ezért szorgalmazták, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is részt vegyen az ülésen.

A megbeszélésen a kárpátaljai magyarság helyzetéről, az ukrán kormány által végrehajtott jogszűkítésekről, az új oktatási törvény hetes cikkelyének negatív következményeiről, a KMKSZ-székház felrobbantásáról, az egyre durvuló magyarellenes médiakampányról is szó volt.

A megbeszélésen ugyanakkor a román, zsidó, roma és lengyel képviselők mind azt mondták, hogy Ukrajnában minden rendben van, és nincs probléma a kisebbségi jogokkal.

Szerbia 2025-re lehet az Európai Unió tagállama

Az Európai Bizottság Szerbia felvételének lehetséges céldátumaként a 2025-ös évet nevezte meg, azonban, hogy ez valóban megvalósuljon, Belgrádnak minden szükséges feltételnek eleget kell tennie 2023-ig – mondta el Ternovácz István újságíró a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Hozzátette, 2019-ig rendeznie kell kapcsolatát a Szerbiától 2008-ban elszakadt és független állammá vált Koszovóval is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén a szerb államfővel és az európai uniós integrációs miniszterrel találkozott Belgrádban. A külügyminiszter akkor is hangsúlyozta, Magyarország továbbra is megtesz mindent, hogy segítse Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsítását.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo