A Sargentini-jelentés világossá tette a Néppárton belüli törésvonalakat

 

Javában tart a jövő évi európai parlamenti választásra a felkészülés, amelyen az erőviszonyok megváltozhatnak; a nagyok mellett a kisebb pártok is fontos szerepet játszhatnak – mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási vezetője a Kossuth Rádió Európai idő adásában.

Jelenleg az Európai Néppárt 219, míg a szocialista frakció 189 mandátummal rendelkezik a 751 fős Európai Parlamentben, így a két pártnak abszolút többsége van. A Nézőpont Intézet becslése szerint a 2019 májusi EP választás után a két nagy párt várhatóan elveszíti ezt a többségét.

Az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformistáknak (ECR) 71, a Liberálisoknak (ALDE) 68 mandátuma van, a Judith Sargentini képviselőt is magában foglaló Zöldeknek pedig 52 képviselője ül Strasbourgban.

A két szélsőjobboldali, euroszkeptikus pártnak, a német AfD-t soraiban tudó Nemzetek és Szabadság Európájának 36 mandátuma, míg a Szabadság és Demokrácia Európája frakciónak 45 képviselője van. Ebben a frakcióban foglal helyet Salvini és a Liga képviselői, valamint a Jean Marie Le Pen vezette Nemzeti Front politikusai.

Kik nyernek a Brexittel?

A britek kilépésével csökkenni fog az Európai Parlament létszáma, a távozó képviselők helyeit nem töltik fel. Nagy Dániel várakozása szerint a legnagyobb veszteség a Néppártot és a szocialistákat éri majd, de a Konzervatívok és a Zöldek is megsínylik a kilépést.

Az ALDE nagyot nyerhet a változással, hiszen a pártcsoporthoz csatlakozhat Emmanuel Macron pártja, ami 100 mandátummal növelheti a frakció létszámát – mondta az elemző.

A francia elnök pártja a Republikánus pártot amortizálta le teljesen, onnan bővítette szavazói körét – fogalmazott Nagy Dániel.

A politológus szerint nem kizárt a választások után az EPP, az Alde és a Szocialisták közötti együttműködés, koalíció, amely mandátumszám szerint kisebb és törékenyebb lehet, mint a mostani,  viszont ideológiailag szorosabb alapokon nyugodna.

Törésvonalak a Néppárton belül

A Sargentini-jelentés világossá tette a Néppárton belüli törésvonalakat – fogalmazott Nagy Dániel.

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése szerint az EPP liberális szárnya jelenleg nagyobb, mint a kereszténydemokrata szárnya, de nem biztos hogy így marad a 2019-es választások után.

A Nézőpont Intézet becslése szerint a 2019-es EP választás után 48 százalékos arányt érnek a bevándorláspárti erők, a mandátumok negyedét a bevándorlásellenes erők, míg a másik negyedét a billegő pártok szerzik meg.

„A politika törvényei alapján az várható, a bevándorláspárti többség kiegészülhet olyan pártokkal amellyel biztosíthatja 50 százalék+1 szavazat többségét” – mondta a szakértő.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo