Elérte célját a határkerítés

 

A határőrizet mindenhol a világban nemzeti hatáskörben van – mondta Kis-Benedek József az Európai idő adásában.

Nem tudok mondani még egy olyan országot Európában,  amely ilyen stabil határőrizetet valósít meg, mint Magyarország – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő. A határzár kiépítésének célszerűségét ma nem vitatja senki, és a kerítés sokat segített, hogy stabil határrendszerről beszélhetünk a déli határszakaszon.

A migráció miatt a határőrizetet erősíteni kell, ám vannak országok, ahol erre nagyobb szükségük van, mert a határvédelmet nem tudják maguk biztosítani.

Az EU vezetése az unió határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek a megerősítését tűzte ki célul még 2016-ban, de ennek végrehajtásra azóta sem került sor. A közelmúltban elfogadtak egy tervezetet, amelyet az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia.

Vannak olyan speciális feladatok, mint okmányok ellenőrzése, amikor a tagállamok kérhetik a Frontex segítségét, mert hiányoznak az emberi és technikai feltételek. A járőrözésben, vagy a migránsok visszaszállításában is segítséget nyújthat a Frontex – tette hozzá.

Ott, ahol normálisan működik a határellenőrzés, értelmetlen európai uniós erőket odaküldeni – érvelt.

Unión kívüli jelenlét

Az észak-afrikai országokban is jelen lesznek a szervezet emberei, akik az adott ország hatósága és a Frontex államai között tartják a kapcsolatok, elsősorban a Földközi-tenger térségében fekvő tagállamokkal, ahol várható egy nagyobb embertömeg beérkezése – fogalmazott a szakértő.

A szervezet költségvetéséről elmondta, hogy a 2019 és 2020-as időszakra 321 millió eurót, a 2021- 2027 közötti periódusra pedig 1,2 milliárd eurót biztosított az EU.

„Ez nem kevés pénz, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni” – emelte ki.

A múlt heti salzburgi informális uniós csúcstalálkozó egyik legfontosabb kérdése az Európai Bizottság új határvédelmi javaslata volt, amelyet a magyar kormány mellett a görögök, olaszok és spanyolok is bírálták.

Kis-Benedek József arra számít, hogy lesznek viták és egyeztetések a témában. Angela Merkel nem véletlenül járt több afrikai országban az elmúlt időszakban és az osztrák kancellár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Kairóban tárgyalt. Egyiptom arra vállalt kötelezettséget, hogy az embercsempészek által használt hajókat elkobozzák.

Decemberben kerül sor az Európa-Afrika találkozóra Kairóban, amelyen uniós politikusok egyeztetnek majd észak-afrikai vezetőkkel a migráció kérdésében.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo