Látótávolságban van a Brexit-megállapodás?

 

Kilencven százalékban sikerült megegyeznie az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak a Brexit utáni kapcsolatokról – jelentette be a héten az unió főtárgyalója. Harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású középiskolai vetélkedősorozatát az Európai Parlament (EP) kapcsolattartó irodája és az Nemzeti Választási Iroda – témák az Európai Idő című műsorból.

Karnyújtásnyira a Brexit-megállapodás?

Az MTVA londoni tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy a brexitügyi miniszter, Dominic Raab úgy fogalmazott, továbbra is rendíthetetlenül optimista, és bízik abban, hogy sikerül dűlőre jutni több kérdésben is, dacára annak, hogy bizonyos ügyekben még nincs megállapodás, ilyen a szellemi tulajdon, vagy az adatvédelem.

Az unió főtárgyalója, Michel Barnier azt mondta, Londontól várja a részleteket azzal kapcsolatban, hogy miként próbálják elkerülni az ír határellenőrzés visszaállítását. A brit brexitügyi miniszter szerint már látótávolságban van a megállapodás az unióval a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Dominic Raab azonban a felsőházban utalt arra is, hogy a tárgyalások túlcsúszhatnak az unió által kitűzött októberi határidőn.

Légy része az európai politikának!

Harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású középiskolai vetélkedősorozatát az Európai Parlament (EP) kapcsolattartó irodája és az Nemzeti Választási Iroda. A megmérettetés célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai- és az európai demokratikus intézmények, különösen a választások jelentőségét.

Lővei Andrea irodavezető a Kossuth rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy az idei verseny főbb témáit az EP és az önkormányzati választások adják. A diákokat természetesen egyéb kapcsolódó ismereteikről is kérdezik majd – jegyzete meg. Az irodavezető kifejtette, hogy egy középiskolából több csapat is jelentkezhet a versenyre szeptember 28-ig. Arról is beszélt, hogy a vetélkedőn négyfős csapatok mérik majd össze tudásukat, és 2015 óta több mint 1200 diák vett részt a versenyben.

Hozzátette, a vetélkedősorozat célja, hogy a fiatalok megismerjék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, és a megszerzett ismeretek birtokában aktív tudatos választóvá váljanak, akik a szavazatukkal befolyásolni tudják a szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Az adás ide kattintva hallgatható meg.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo