Légy része az európai politikának!

 

Harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású középiskolai vetélkedősorozatát az Európai Parlament (EP) kapcsolattartó irodája és az Nemzeti Választási Iroda. A megmérettetés célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai- és az európai demokratikus intézmények, különösen a választások jelentőségét.

Lővei Andrea irodavezető a Kossuth rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy az idei verseny főbb témáit az EP és az önkormányzati választások adják. A diákokat természetesen egyéb kapcsolódó ismereteikről is kérdezik majd – jegyzete meg. Az irodavezető kifejtette, hogy egy középiskolából több csapat is jelentkezhet a versenyre szeptember 28-ig. Arról is beszélt, hogy a vetélkedőn négyfős csapatok mérik majd össze tudásukat, és 2015 óta több mint 1200 diák vett részt a versenyben.

Képviselők szavaznak az EP délelőtti plenáris ülésén 2015. május 19-én Strasbourgban. A délutáni plenáris ülésen a magyarországi helyzet megvitatására is sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.(MTI/EPA/Patrick Seeger)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Hozzátette, a vetélkedősorozat célja, hogy a fiatalok megismerjék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, és a megszerzett ismeretek birtokában aktív tudatos választóvá váljanak, akik a szavazatukkal befolyásolni tudják a szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

A verseny három fordulóból áll, az első egy iskolai, online forduló, a tesztet interneten érhetik el, a legjobb eredményt elért csapatok ezek után a regionális döntőben mérik össze tudásukat, ahol hangsúlyosabban szerepelnek majd a kreativitást igénylő, játékos, szóbeli feladatok az irodavezető elmondása szerint.

A döntő résztvevői pedig régiónként legjobb eredményt elért csapatok lesznek, a győztes csapat pedig végül eljuthat Strasbourgba, az EP székhelyére, és egy napra a képviselők bőrébe bújva megnézhetik, hogy hogyan is működik az Európa Parlament.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo